Analyse
Delhaize: marges onder druk 3 jaar geleden - woensdag 29 april 2015

Als echte dollarverdiener waren de verwachtingen voor het eerste kwartaal hooggespannen.

Maar de stevig onder de margedruk lijdende kwartaalwinst stelde de beleggers teleur, waardoor de koers een flinke opdoffer te verwerken kreeg. Maar er is beterschap op komst. Wij houden onze veeleer voorzichtige ramingen voorlopig ongewijzigd.
HOUDEN.

 

Delhaize kon dankzij de sterke dollar in het eerste kwartaal een puike omzetgroei van 15,8 % boeken (+2,2 % zonder wisselkoerseffecten), maar zag wel zijn winst met 65 % krimpen. Dit was deels het gevolg van eenmalige lasten (in verband met het inkoopbod van obligaties in februari 2015 en een voorziening voor juridische kosten), maar ook door hogere personeelskosten in de VS en de hogere reclamekosten in België. Terwijl Delhaize al bij al sterke resultaten in de VS en in Zuidoost-Europa kon voorleggen, zag het in België zijn omzet (o.a. door stakingen) en in het bijzonder zijn marges flink terugvallen. Die liggen nu, op groepsbasis maar vooral in België, op het laagste peil sinds jaren. Het Belgische charmeoffensief (lagere prijzen) kost de distributeur duidelijk flink wat geld, maar in ruil daarvoor zag Delhaize wel tegen het einde van het kwartaal de eerste verbeteringen in omzet en in marktaandeel. Voor de tweede jaarhelft verwacht Delhaize in België alvast een positieve omzetgroei (in de bestaande winkels) en een geleidelijke verbetering van de winstgevendheid.

 

Koers op het moment van de analyse: 75,65 EUR

 

De Belgische voedingsdistributeur Delhaize is met ongeveer 3 300 winkels actief in België, Luxemburg, de Balkan, Indonesië en de VS die voor meer dan 60 % van de omzet instaan.

 

Deel dit artikel