Analyse
BP: resultaat beter dan verwacht 3 jaar geleden - donderdag 30 april 2015

De kwartaalomzet lijdt onder de lage olieprijs, maar de verbeterde marges in de raffinage-activiteiten en de kostenbesparingen blijven de kaspositie en het dividend ondersteunen.

Wie het risico niet schuwt, mag een gokje wagen.
KOPEN.

 

Zoals verwacht vertoont de omzet voor het 1ste kwartaal 2015 een forse daling door de lage prijzen voor een vat ruwe olie (gemiddeld 50 % lager t.o.v. een jaar eerder). De winsten uit de activiteit exploratie en productie zijn dan ook 7 keer lager, in de VS gaat het om een verlies van maar liefst 545 miljoen dollar. Op lange termijn is de productie van olie dus niet houdbaar tegen deze prijzen. Anderzijds zijn de marges van de raffinage-activiteiten verbeterd en is de winst daar verdubbeld. BP heeft er ook vertrouwen in dat het die marges de komende kwartalen moet kunnen aanhouden. Dankzij de vele besparingen die de groep dit kwartaal realiseerde (daling van de investeringen en de kosten), kan BP relatief goed standhouden in deze moeilijke context van lage olieprijzen en blijft er voldoende cash binnenstromen, waardoor het mogelijk is om het kwartaaldividend op 0,10 USD bruto te handhaven (brutorendement op jaarbasis van 5,5 % in pence).

 

In het licht van de forse stijging van de raffinagemarges, verhogen we onze ramingen van de winst per aandeel 2015 van 16 naar 32 pence.

 

Koers op het moment van de analyse: 471,30 pence

 

De Britse groep BP is qua omzet de op twee na grootste olie- en gasgroep ter wereld. Ze is zowel actief in exploratie en productie als in raffinage en distributie. De gevolgen van de enorme olieramp in de Golf van Mexico verplichten de groep om een aantal activa van de hand te doen.

 

Deel dit artikel