Analyse
Belgische telecomsector in beweging 3 jaar geleden - woensdag 22 april 2015

Met de overname van de mobiele operator Base door de kabelaar Telenet zet de consolidatie zich, net zoals elders in Europa en de wereld, nu ook in de Belgische telecomsector in beweging. Wat zijn de gevolgen hiervan voor de sectorspelers en voor de beleggers?

Voor Telenet is de overname van Base ongetwijfeld een uitstekende zaak. Ook Belgacom, dat zo een concurrent op de mark ziet verdwijnen, kan niet klagen. Het Nederlandse KPN, dat zijn dochter voor een goede prijs van de hand kan doen, is de grote winnaar van de deal. Mobistar krijgt echter een flinke dreun te verwerken. Onze adviezen wijzigen alleszins niet.
Belgacom mag u HOUDEN.
Telenet, Mobistar en KPN mag u VERKOPEN.

 

Telenet koopt Base

De kogel is door de kerk. Telenet koopt Base voor ruim 1,3 miljard euro in cash. Daarmee verwerft de Vlaamse kabeloperator Telenet in één klap een eigen (nationaal) mobiel netwerk én 3,3 miljoen mobiele klanten (23 % marktaandeel) en wordt het ontegensprekelijk de nummer 2 op de Belgische telecommarkt. Naast Belgacom, dat tegen eind juni onder de naam Proximus op de beurs zal noteren, is het de enige operator die met een bundelstrategie vaste en mobiele telefonie, breedbandinternet en televisie in één pakket klanten kan lokken en aan zich binden.

 

Telenet: interessant maar...

Op operationeel en strategisch vlak is de operatie voor Telenet onweerlegbaar een uitstekende zaak. Telenet heeft nu naast zijn vast kabelnetwerk ook een mobiel netwerk en is zo voor zijn mobiele diensten (spraak en data), die steeds meer trafiek genereren, niet meer afhankelijk van een andere speler. Nu “huurt” Telenet immers tot eind 2017 nog het Mobistar-netwerk, waarvoor het een vergoeding (afhankelijk van de trafiek) moet betalen. Door Base over te nemen heeft het nu zelf volledig de touwtjes in handen en verhindert het meteen ook de eventuele komst van een buitenlandse speler. Samen zullen Telenet en Base een marktaandeel van 30 % op de Belgische mobilofoniemarkt inpalmen.

Toch zijn er ook schaduwkanten. Zo betaalt het voor Base een forse prijs en zal het daarvoor zijn enorme schuldenberg nog met 1 miljard euro zien zwellen. Overigens voorziet het voor 240 miljoen aan integratiekosten en investeringen in het netwerk. Wel mikt het jaarlijks op 150 miljoen aan synergievoordelen, al zullen die pas volop spelen vanaf 2018 na afloop van het huidige contract met Mobistar.

 

Mobistar: de pineut

Met het verlies van Telenet als grote gebruiker van zijn netwerk zal Mobistar vanaf 2018 zijn bedrijfswinst vóór afschrijvingen met bijna 1/5 zien krimpen. Bovendien kan het bij gebrek aan combinatiepakketten niet opboksen tegen zijn grote rivalen Belgacom en Telenet.

Wel hoopt Mobistar nu dat de Belgische telecomregulator de groothandelsprijzen voor de toegang tot het kabelnetwerk van Telenet drastisch zal verlagen (beslissing valt in mei) zodat het toch nog op winstgevende wijze een televisieaanbod via de kabel kan gaan aanbieden.

Ook zou Mobistar nog een aantal virtuele operators van Base kunnen aantrekken, mochten de concurrentieautoriteiten beslissen dat Telenet en Base door hun samensmelting de concurrentie zouden verstoren. Een andere mogelijkheid is dat Mobistar toenadering zoekt tot de Waalse kabelaar VOO (wellicht moeilijk door politieke inmenging bij VOO) of tot een buitenlandse telecomgroep (Altice, de moederholding van het Franse Numericable of de gevreesde Franse prijsbreker Free).

 

Belgacom: veeleer positief

Als Base opgaat in Telenet verdwijnt een concurrent op de Belgische markt en blijft Mobistar de enige uitdager van Telenet en Proximus. Mogelijks zal dit ertoe leiden dat de concurrentie op het vlak van mobiele tarieven zal stilvallen, wat goed nieuws is voor de winstmarges. Ook het feit dat hierdoor de komst van een nieuwe (agressieve) buitenlandse speler wordt vermeden, is voor Belgacom goed nieuws. Beide spelers kunnen dus rustig de markt onder elkaar verdelen zonder elkaar te veel stokken in de wielen te steken.

 

En de winnaar is… KPN!

De historische Nederlandse telecomoperator slaagde er na een mislukte poging in 2012 eindelijk in zijn Belgische dochter Base voor een onverwacht mooie prijs van de hand te doen. KPN kan daarmee het hoofdstuk met pijnlijke buitenlandse avonturen afsluiten en zich volop concentreren op zijn strategie als geïntegreerde dienstverlener in Nederland.

 

Koers Telenet op het moment van de analyse: 56,00 EUR 
Koers Belgacom op het moment van de analyse : 34,30 EUR
Koers Mobistar op het moment van de analyse: 15,75 EUR
Koers KPN op het moment van de analyse: 3,30 EUR

 

Deel dit artikel