Analyse
Aandelen uit de telecomsector 3 jaar geleden - woensdag 15 april 2015

Het hoge dividendrendement, de stabiele inkomsten, de betere resultaten en de aantrekkelijke waardering blijven troeven. Interessant als extra spreiding in uw portefeuille.

Jaarrendement van 15 %!

Bent u op zoek naar aandelen met een hoog dividendrendement, dan is de kans groot dat u bij telecommunicatie terechtkomt. De sector biedt het hoogste dividendrendement in Europa: 3,85 % bruto. Andere sectoren doen het met gemiddeld 2,5 %.

 

Helaas bent u niet de enige die dat beseft. De telecomsector heeft dan ook al een leuk beursparcours achter de rug: +17 % sinds januari, + 35 % op 1 jaar en +15 % per jaar over de laatste vijf jaar. Maar laat dat u niet afschrikken. Zelfs na die stijging zit er nog voldoende rek in de beurskoersen om te kopen.

 

Andere troeven

– Defensieve sector. De grote en trouwe klantenbasis zorgt voor stabiele inkomsten. De bedrijfsresultaten zijn dan ook weinig conjunctuurgevoelig.
– Minder schulden. Ten opzichte van enkele jaren terug zien de balansen van tenoren als Telefónica en Vodafone er veel beter uit. Schulden werden afgelost dankzij afstotingen, besparingen en … kleinere dividenden (voor sommige spelers).
– Betere resultaten. Vooral in Europa is de situatie van de operatoren verbeterd. De winsten zijn zich aan het stabiliseren.
– Consolidatietrend in Europa. De Europese Commissie laat makkelijker fusies en overnames toe dan vroeger. Zo koopt British Telecom EE; het grootste mobilofonienetwerk van het VK en verwerft Numéricable SFR in Frankrijk. De consolidatie zal voortduren in de gefragmenteerde markt.
– Prijzenoorlog in de VS verteert goed. In de VS is de sector al geconsolideerd ronds vier tenoren en woedt een prijzenoorlog. De aandelen met een grote klantenbasis en een kwalitatief superieur netwerk slagen erin om (nieuwe) klanten aan zich te binden en de rentabiliteit op peil te houden. Voorbeelden zijn AT&T en Verizon. Net het type bedrijven waar de fondsen op mikken.

 

Wat te kopen?

Individuele aandelen:

AT&T

Verizon

Vodafone

Telefônica Brasil.

 

Fondsen die in telecomaandelen beleggen:

Candriam Equities B Global Telecom

Fidelity Global Telecom

NN (L) Telecom

Parvest Equity World Telecom

 

Trackers die mikken op Europese telecomaandelen:

Lyxor Stoxx Europe 600 Telecom

Stoxx Europe 600 Telecom THEAM.

 

Deel dit artikel