Analyse
STMicroelectronics: minder riskant aandeel dan voorheen 3 jaar geleden - woensdag 18 maart 2015

Sinds begin 2015 ging de koers dankzij de daling van de euro t.o.v. de dollar met 50 % hoger.

Het aandeel beschikt echter nog over potentieel. Gezien de groep nu sterker in haar schoenen staat tegenover de concurrentie, verlaagden we haar risicofactor tot 3.
HOUDEN.

 

Doordat de omzet voor 85 % in dollar is uitgedrukt en een groot deel van de kosten in euro, profiteert STM van de daling van de euro tegenover de dollar. Hierdoor kan ze beter opboksen tegen de grote Amerikaanse sectorspelers. Goed nieuws gezien ze in 2014 opnieuw met winst aanknoopte (na 2 jaar verlies) en haar herstel broos blijft. Wel verloor STM marktaandeel dat moeilijk te heroveren zal zijn. En zelfs al houdt men geen rekening met het resultaat van de joint venture actief in chips voor gsm's van ST-Ericsson (verlieslatend, voor het overgrote deel de oorzaak van de tegenslagen die STM ondervond en waarvan de afsplitsing bijna rond is). de omzet 2014 verloor 2 %, en dit terwijl de halfgeleidersector erg goed presteert. Tenslotte denken we niet dat de groep enkel en alleen dankzij de daling van de euro haar doelstelling met betrekking tot de bedrijfsmarge+ (10 % t.o.v. 3,5 % in 2014) zal kunnen halen. Op basis van voorzichtigere ramingen is het aandeel verre van duur. We tippen op 0,27 EUR in 2015 (t.o.v. 0,11 in 2014) en 0,38 EUR in 2016.

 

Koers op het moment van de analyse: 9,199 EUR

 

STMicroelectronics is de grootste Europese fabrikant van halfgeleiders en nummer zes op wereldvlak; verkoopt aan uiteenlopende sectoren: industrie (38 %), draadloze telefonie (22 %), consumptiegoederen (15 %), autosector (14 %), informatica en communicatie (11 %).

 

Deel dit artikel