Analyse
Sioen: profiteert volop van hefboomeffect 3 jaar geleden - woensdag 4 maart 2015

Sioen pakte met puike jaarresultaten uit.

Het bedrijf mikt op innovatie en staat bovendien financieel zeer stevig in zijn schoenen. De toekomst blijft er veelbelovend uitzien, maar de koers staat te hoog om te kopen.
HOUDEN.

 

Hoewel de omzet vorig jaar slechts met 1,1 % klom, kwam de winst maar liefst 15,5 % hoger uit op 0,83 EUR per aandeel (wij tipten op net iets meer, nl. 0,86 EUR). Ondanks een forse eenmalige afschrijving op een productielijn waar de upgrade wordt versneld, slaagde de groep erin om dankzij jaren van doorgedreven besparingen haar kosten te drukken (personeelskosten -3,2 %; diensten en diverse goederen -1,3 %). Dit zette een stevig hefboomeffect op de winstgroei in werking (kleine variatie in verkoop veroorzaakt veel grotere wijziging van winst). Het dividend stijgt met 12,1 % tot 0,2775 EUR netto. Traditiegetrouw blijft Sioen erg vaag en voorzichtig over zijn vooruitzichten. Toch heeft het o.i. nog mooie jaren voor de boeg. Zo haalt het momenteel voordeel uit de door de terreurdreiging sterk toegenomen vraag naar kogelvrije vesten (impact op groepscijfers maar beperkt, want slechts een kleine niche). Ook zou het kunnen profiteren van de vrachtwagenmarkt die stilaan weer aantrekt (Sioen levert dekzeilen). Voor 2015 trekken we onze winstraming lichtjes op van 1,04 naar 1,07 EUR per aandeel. Voor 2016 mikken we op 1,20 EUR (1,22 EUR voorheen).

 

Koers op het moment van de analyse: 15,05 EUR

 

De Belgische groep Sioen is gespecialiseerd in gecoate weefsels (tenten, …) en technisch textiel (beschermingskledij, afdekzeilen vrachtwagens, filters, airbags,…).

 

Deel dit artikel