Analyse
Roularta: betere vooruitzichten? 3 jaar geleden - woensdag 25 maart 2015

De verkoop van de Franse activiteiten die chronisch verlies leden, is een opluchting.

Roularta is zelfs van plan voor 2015 een dividend uit te keren we tippen op 0,28 EUR netto). De vooruitzichten ogen echter zwak.
VERKOPEN.

 

Het resultaat 2014 (11,41 EUR per aandeel verlies) werd gedrukt door de waardevermindering op de verkochte Franse activiteiten (±30 % v.d. omzet). De onderneming op Franse bodem draaide dus uit op een catastrofe maar is verleden tijd. Tegen eind juni zal de groep het gros van de inkomsten uit de afstoting hebben opgestreken. Nu wil ze opnieuw focussen op de Belgische activiteiten, die trouwens winstgevend zijn. De winststijging (+ 5,8 % tot 1,56 EUR per aandeel, zonder uitzond. elem.) is er echter te danken aan de kostenbesparingen. De omzet verloor immers 2,8 % (door dalende reclame-inkomsten). Wel zal dankzij de afstoting van de Franse tak de schuld fors afnemen. Ook oogt 2015 voor de gedrukte media iets beter. Toch blijven we pessimistisch over de winstgroei van de volgende jaren. In de audiovisuele media (58 % van recurrente bedrijfswinst+, na afstoting Franse divisie) zou de daling van de reclame-inkomsten immers een structureel probleem kunnen worden gezien de opkomst van nieuwe media. Ook lokt de groep nog steeds onvoldoende adverteerders die hun budget naar online reclame heroriënteren (slechts 6 % van de reclame-inkomsten).

 

Koers op het moment van de analyse: 14,75 EUR

 

Belgische mediagroep, actief in de geschreven pers (67 % van de omzet,De streekkrant, Trends, Knack…) en in audio/video (33 %, controleert samen met De Persgroep VMMa waartoe VTM, 2Be, Kanaal Z, Q-Music,… behoren). Als gevolg van de afstoting van de Franse activiteiten focust de groep nu opnieuw op België.

 

Deel dit artikel