Analyse
Nasdaq bereikt 5 000 punten! 3 jaar geleden - vrijdag 6 maart 2015

Is er een nieuwe zeepbel in de maak?

Vijf jaar na het uiteenspatten van de technologiezeepbel rondt de Nasdaq opnieuw de symbolische kaap van 5000 punten. Sinds januari klom de index met 6 % (t.o.v. +13,4 % over heel 2014). Voor de belegger in euro betekent dit een winst van 14,5 %, dividenden inbegrepen (t.o.v. 30,7 % over heel 2014).
En al telt de index ook aandelen die hun populariteit vooral te danken hebben aan het feit dat ze "in" zijn en niet zozeer aan hun solide vooruitzichten, de Nasdaq herbergt volgens ons toch een aantal interessante koopjes.

 

Recente klim gevolg van 3 belangrijke factoren

Extreem lage rentevoeten

De centrale banken doen er alles aan om de rentevoeten op een laag peil te houden. Bijgevolg zijn beleggers meer geneigd om op aandelen in te zetten. Gezien het economisch herstel in de VS en het feit dat de bedrijven er vrij snel hun winstmarges konden opkrikken, kennen vooral Amerikaanse aandelen succes.

 

Aandeelhouders verwend

Amerikaanse bedrijven zijn erg winstgevend en leggen hun aandeelhouders graag in de watten. Zo klom in 2014 het totaal bedrag aan dividenden met 17 %, tot 355 miljard dollar (t.o.v. 200 in 2009). Overigens werd voor 500 miljoen dollar aan eigen aandelen gekocht (145 in 2009). Na de recente stijging op de beurzen dreigen bedrijven nu minder eigen aandelen in te kopen en eerder te focussen op investeringen en overnames.

 

Zwaargewichten

De Nasdaq kon meegenieten van de bliksemsnelle stijging van een aantal belangrijke aandelen en sectoren. Apple bv., dat goed is voor 10 % van de index, ging op 24 maanden tijd 110 % hoger. Daarnaast oogstte de biotechnologiesector (16 %) over dezelfde periode een winst van 121 %.

 

Dreigt er een nieuwe zeepbel?

Al telt de Nasdaq nog een aantal overgewaardeerde sectoren (zoals de sector van 3D-printing begin 2014, overwaardering ondertussen verdwenen), toch is er volgens ons geen zeepbel in de maak.

 

– Voor alle aandelen die op de Nasdaq noteren, bedraagt de koerswinstverhouding (koers van een aandeel gedeeld door de winst per aandeel; hoe lager deze verhouding, des te goedkoper het aandeel) gemiddeld 20, t.o.v. 60 in maart 2000.

 

– Bedrijven zijn tegenwoordig meer solide, meer winstgevend en genereren meer liquiditeiten.

 

– De index kent een grotere diversificatie in vergelijking met vroeger. Het gewicht per sector is nu beter verdeeld. Zo zijn de technologieaandelen nu nog goed voor slechts 43,3 % terwijl dit in 2000 nog 65 % was.

 

Vijf koopwaardige aandelen

CA Technologies, dat bedrijven helpt hun informaticasysteem te ontwikkelen en te beveiligen (cloud, tablets…) profiteert van zijn kostenbesparingen en het feit dat het weinig onderhevig is aan de conjunctuur.
Intel: is de referentie in de sector. Haalt profijt uit het overvloedige dataverkeer wereldwijd, is financieel solide en genereert flink wat liquiditeiten.
Kraft Foods beschikt over een uitgebreide merkenportefeuille, genereert overvloedige liquiditeiten en is erg winstgevend. De groep wendt deze liquiditeiten aan om eigen aandelen in te kopen en mooie dividenden uit te keren (brutodividend 3,5 % bruto).
Schnitzer Steel, is de nr. 1 in de export van gerecycleerd staal. Zal op korte termijn profiteren van het herstel van de bouwsector aan de Noord-Amerikaanse westkust en op langere termijn van de infrastructuurbehoeftes van de groeilanden. Profiteer van het feit dat de zwakke staalprijs op de koers weegt.
Texas Instruments plukt de vruchten van zijn focus op chips met een hoge toegevoegde waarde (o.a. voor gsm's), is financieel solide en zal in de loop van de volgende jaren zijn dividend optrekken.

 

En Nasdaq OMX?

Wist u dat Nasdaq ook een bedrijf is (Nasdaq OMX) dat noteert op zijn eigen beurs? De resultaten hangen af van de volumes die er worden verhandeld, een activiteit die momenteel in de lift zit. Ook ogen de vooruitzichten van het bedrijf positief, wat o.a. te danken is aan de betere diversificatie van de index. Gezien de koersklim van de laatste maanden, vinden we het aandeel echter niet koopwaardig. Houden.

 

Deel dit artikel