Analyse
Mooie maand op de wereldbeurzen 3 jaar geleden - maandag 2 maart 2015

Het gemiddelde maandrendement voor de belegger in euro kwam uit op 5,8 % dankzij onder meer een lichte daling van de euro.

Sinds begin 2015 bedraagt het rendement 12,5 %.

 

Optimistische beurzen

De Griekse beurs (+20,4 % op maandbasis) en de Griekse rentevoeten waren ten tijde van de onderhandelingen tussen Griekenland en de Eurogroep zeer volatiel maar de andere markten trokken er zich weinig van aan. Het akkoord dat werd gesloten, biedt vier maanden extra tijd maar dit betekent niet dat de Europese schuldencrisis voorbij is.

 

Maar meer dan de Griekse crisis beïnvloeden de monetaire politiek en gunstige macrocijfers de markten. De Amerikaanse arbeidsmarkt, het herstel van het vertrouwen bij Duitse bedrijfsleiders en de beter dan verwachte Europese groei in het 4e kwartaal hebben de meest cyclische waarden ondersteund. De meest defensieve waarden zoals nutsgroepen, die te kampen hadden met lagere gas- en elektriciteitsprijzen, presteerden ondermaats.

 

Kwartaalresultaten

Op het vlak van bedrijfscijfers is het bijna gedaan in de VS terwijl in Europa slechts 2/3 van de bedrijven hun kwartaalcijfers hebben gepubliceerd (met 55 % positieve verrassingen). De balans is goed. Op 465 bedrijven van de S&P 500 die hun cijfers hebben gepubliceerd, kwam 68,5 % boven de verwachtingen uit. Gemiddeld bedroeg de hausse 7 % in lijn met het vorig kwartaal.

De daling van de olieprijs zal op de resultaten van de oliesector blijven wegen en, net als de sterke dollar, een impact hebben op de cijfers voor de hele markt. De winstgroei zou in het eerste semester kunnen terugvallen tot 0 en zelfs negatief kunnen zijn. Maar de Amerikaanse beurzen houden hier volgens ons reeds rekening mee. Amerikaanse aandelen zijn nog altijd goed voor 10 % van onze neutrale portefeuille op 10 jaar

 

Oliesector

Na het herstel in februari is het nog niet te laat om in de oliesector te stappen. De olieprijs ligt tegen 50 à 60 USD duidelijk te laag gezien de verwachte vraag- en aanbodevolutie. De grote oliemaatschappijen zullen in het huidige boekjaar hun winsten zien afbrokkelen maar hun cashpositie zal voldoende zijn om de dividenden minstens op peil te houden. Naast BP, dat iets speculatiever is, zijn onze favorieten Chevron en Repsol. Koop ter diversificatie de tracker Amundi ETF World Energy EUR.

 

Deel dit artikel