Analyse
Is het nog interessant om in de biotechnologie te beleggen? 3 jaar geleden - dinsdag 24 maart 2015

Beleggers in biotechnologiefondsen werden al slapend rijk. Mag u nog altijd op de sneltrein springen?

U bezit nog geen biotechfonds?

Niet kopen. Mik op een goed beheerd fonds in farma-aandelen die minder fluctueert maar over stevigere fundamenten beschikt en nog stijgingsmarge heeft. Via dat type fonds belegt u ook indirect in biotech.
Onze voorkeur gaat naar Lyxor ETF Stoxx Europe 600 Health Care, een tracker die wereldwijd belegt in actieve farmabedrijven.

U bezit al een biotechfonds?

Het beleggersenthousiasme en het overname- en fusienieuws nopen nog niet tot een verkoop, maar voor een verdere aankoop passen we. Weet dat de belegging zeer volatiel zal blijven.

 

Goed geboerd

In eurotermen is de sector in waarde de afgelopen vijf jaar verviervoudigd, terwijl de beurskoersen van de farmasector of van de aandelen wereldwijd in diezelfde tijdsspanne ‘slechts’ verdubbelden. Dit beurssucces komt niet uit de lucht vallen en wel om 2 redenen:

 

– De pijplijnen zijn kwalitatief gevuld en heel wat medicijnen komen op maturiteit. De sector kent een toenemend aantal goedkeuringen en dat zorgt voor mooie(re) resultaten.
– Dat doet de grote farmareuzen watertanden. Zij hebben er veel centen voor over om tot een samenwerkingsakkoord of een overname te komen. Zo werd Alios Biopharma gekocht door Johnson & Johnson, nam Merck Cubist en Idenix over. Hetzelfde geldt voor Seragon en InterMune die nu in handen zijn van Roche terwijl NPS tegenwoordig door Shire wordt gecontroleerd. Dat gebeurde telkens tegen forse premies: van 30 % tot honderden procenten bovenop de laatste beurskoers.

 

Risico almaar groter

Dat de beurskoersen al fenomenaal stegen, is op zich onvoldoende reden om winst te nemen op een sector. Maar er wordt nu alsmaar meer betaald … voor minder. Kijken we naar de winsten en de boekwaarden van de sector, dan hebben de beurskoersen al een (grote) voorsprong genomen op de realiteit.

 

De meeste biotechbedrijven maken immers geen winst, slorpen massa’s kapitaal op en verbinden hun lot aan slechts één of enkele medicijnen. Statistisch gezien schopt daarbij maar één molecule op de tien het tot commercialisatie. En zelfs in de laatste fase van de goedkeuring is het nog nagelbijten met slechts één kans op twee dat het medicijn het zal halen. En ook bij de commercialisatie kunnen er problemen opduiken (bv. ThromboGenics).

 

Deel dit artikel