Analyse
FDA geeft groen licht voor eerste biosimilar 3 jaar geleden - donderdag 19 maart 2015

Net als een generisch middel een kopie is van een traditioneel medicijn waarvan het patent is verlopen, is een biosimilar een replica van een biologisch medicijn, dat ontwikkeld is op basis van een cel of levend organisme.

De Food and Drug Administration, de Amerikaanse gezondheidsautoriteit, gaf onlangs het groen licht voor de eerste biosimilar in de VS. Het agentschap keurde Zarxio goed, een kankerbestrijdend middel ontwikkeld door Sandoz, een dochter van Novartis. Het medicijn is een kopie van Neupogen van het Amerikaanse Amgen.

 

Biosimilars zijn echter veel duurder om te ontwikkelen dan generieken. Globaal kosten ze daarom amper 20 à 30 % minder dan de originele medicijnen. Labo's die biologische behandelingen ontwikkelen zullen in de maanden (of weken) na het verlopen van een patent hun marktaandeel bijgevolg niet op spectaculaire wijze zien krimpen. Groepen gespecialiseerd in dit type behandelingen zijn Roche via zijn filiaal Genentech, Sanofi via zijn filiaal Genzyme of nog het Amerikaanse Amgen en Abbvie. Ook is een derde van de dokters in de VS, naar aanleiding van een studie van een Amerikaanse universiteit, niet geneigd biosimilars voor te schrijven.

 

Maar gezien vandaag minder dure alternatieven bestaan, staan ziekteverzekeringen sterker in hun schoenen om prijsdalingen te onderhandelen. Vooral gezien binnenkort nog meer biosimilars zouden worden goedgekeurd. Zo diende Hospira, dat weldra wordt opgeslokt door Pfizer een goedkeuringsaanvraag in voor Inflectra, een kopie van Remicade dat oorspronkelijk gezamenlijk werd gelanceerd door Merck en Johnson & Johnson (houden). Ook wordt verwacht dat de verkopen van biosimilars, gezien de talrijke patentverliezen in de volgende 5 jaar, tegen 2020 tot 20 miljard USD zullen klimmen (tegenover minder dan 1 miljard in 2012).

 

Steeds meer spelers zijn geneigd deze aanlokkelijke markt aan te boren. Bedrijven die van het succes van biosimilars een graantje zouden kunnen meepikken zijn Novartis, Amgen, Pfizer, Biogen, Merck KGaA of nog verkopers van generieken zoals Actavis (houden), Stada en Teva via zijn samenwerking met Lonza. Het wordt dus een bitsige strijd...

 

Deel dit artikel