Analyse
Barclays: mik op herstructurering 3 jaar geleden - donderdag 5 maart 2015

De vorderende herstructureringen boostten het resultaat van het laatste kwartaal 2014.

Barclays kampt echter nog met uitdagingen en het aandeel is nogal riskant. Maar als u niet terugdeinst voor risico's, mik dan op het stijgingspotentieel van de koers.
KOPEN.

 

In het 4e kwartaal 2014 leed Barclays een verlies van 10,4 pence per aandeel, het bewijs dat groep nog steeds in een moeilijke overgangsfase zit. Het resultaat werd gedrukt door de provisies aangelegd voor juridische kosten en de kortademigheid van de zakenbanktak. Bijgevolg zou de groep verplicht kunnen zijn om de kosten gelinkt aan zijn activiteiten op de financiële markten verder terug te drijven. Gezien de recente evolutie van deze activiteit in de Europese banksector zou dit inderdaad de enige manier zijn om de winstgevendheidsdoelstellingen beoogd tegen 2018 te behalen. Over heel 2014 kon Barclays zijn kosten al met 10 % terugdringen. Ook bereikte het in de takken retailbank en kredietkaarten een degelijk rentabiliteitspeil. Voor 2015 en 2016 tippen we de progressieve stijging van het resultaat en lagere herstructureringslasten wat zich o.i. zal vertalen in een winst per aandeel van 17 p. in 2015 en 30 p. in 2016 (na 0,76 p. verlies in 2014). In de laatste 6 maanden ging het aandeel 18 % hoger en overtrof het hierbij de Europese banksector (de markten houden stilaan rekening met het herstel). Niettemin is het potentieel nog niet uitgeput.

 

Koers op het moment van de analyse: 264,90 pence

 

Barclays Bank is een Britse bank, actief als retailbank en als zakenbank. De groep overleefde de crisis zonder overheidssteun, verhoogde zijn kapitaal en stootte een belangrijke divisie vermogensbeheer af. Nam eind 2009 de Amerikaanse activiteiten van zakenbank Lehman Brothers over.

 

Deel dit artikel