Analyse
Softimat: verkopen? 3 jaar geleden - woensdag 18 februari 2015

Wat te doen met vastgoedspecialist Softimat, het vroegere Systemat dat gespecialiseerd was in informatica-oplossingen voor bedrijven?

Het aandeel is goedkoop maar risicovol en de belangrijke decote zou kunnen blijven bestaan. Wie een belegging overweegt in een vastgoedpromotor doet er beter aan om Atenor te overwegen.

 

Softimat (het voormalige Systemat) is actief in vastgoed en heeft vandaag een beurskapitalisatie van nauwelijks 13 miljoen EUR. Het aandeel is dan ook totaal niet liquide (er worden weinig aandelen verhandeld) en het mag dan ook niet verbazen dat het noteert met een flinke decote of onderwaardering.

 

De boekhoudkundige waarde van Softimat kan worden geschat op ongeveer 3,30 EUR (2,98 EUR midden 2014, maar de gerealiseerde meerwaarde op de verkoop van een Frans filiaal in het tweede semester 2014 mag erbij worden geteld). Tegen de huidige koers (2,15 EUR) betekent dit een onderwaardering van 35 %.

 

Op het eerste zicht een koopje… maar men mag niet uit het oog verliezen dat vandaag slechts 73 % van de historische gebouwen van de groep (uit het tijdperk van Systemat) zijn verhuurd en dat op het vlak van vastgoedontwikkeling (het nieuwe metier van Softimat met 7 kleine projecten) we over te weinig historiek beschikken om een oordeel over de capaciteit van het management te kunnen vellen.

 

Volgens ons wacht u beter om te verkopen tot de publicatie van de resultaten over 2014, op 30 april van 2015… een beetje communicatie over de boekhoudkundige waarde kan misschien de decote wat doen terugvallen (en de koers doen stijgen).

 

Koers op het moment van de analyse: 2,13 EUR

 

In zijn topdagen begin 1999 was Systemat (dat in mei omgedoopt werd in Softimat) meer dan 45 EUR per aandeel waard. Na jaren van herstructurering is de groep vandaag zo goed als leeggehaald. Haar belangrijkste actief is haar vastgoedpark.

 

Deel dit artikel