Analyse
KBC Groep: op zoek naar overnames? 3 jaar geleden - vrijdag 13 februari 2015

KBC overtrof in het 4e kwartaal lichtjes de verwachtingen.

De gevolgen van de financiële crisis zijn vrijwel achter de rug en de bank kan weer focussen op groei. Maar door de onzekerheid in de banksector o.a. regelgeving) zijn we voorzichtig.
HOUDEN.

 

Het 4e kwartaal was uitstekend en zo klokte de jaarwinst af op 3,32 EUR per aandeel (wij tipten op 3,25 EUR). In mei keert KBC een dividend uit van 1,50 EUR netto, in lijn met wat het eerder aankondigde (maximum 2 EUR bruto). Over het boekjaar 2015 (in mei 2016) zou er echter net als over 2013 geen dividend zijn. Zo kan de groep dure couponbetalingen op de resterende Vlaamse staatssteun, die ze ten laatste tegen eind 2017 wil terugbetalen, vermijden. Maar vanaf boekjaar 2016 wil KBC minstens 50 % van zijn winst uitkeren. Ook mag het sinds eind november van Europa opnieuw overnames doen. Toch stelt het zich op dit vlak voorzichtig op. Zo wordt een overname alleen overwogen als ze de bestaande activiteiten in de kernmarkten aanvult en versterkt. Ook moet de deal aan erg strikte financiële criteria voldoen. Zo zou KBC één van de 5 kandidaat-kopers van Citibank Tsjechië zijn. Voor 2015 handhaven we onze winstraming op 4,25 EUR per aandeel (+ geen dividend). Voor 2016 tippen we nu op 4,16 EUR (afgeroomd door couponbetaling op staatssteun) en een nettodividend van 1,50 EUR.

 

Koers op het moment van de analyse: 51,27 EUR

 

KBC is een Belgische bankverzekeraar met een tweede thuismarkt in Centraal- en Oost-Europa. KBC heeft de ambitie een onafhankelijke, middelgrote bankverzekeraar te zijn voor particulieren en middelgrote ondernemingen.

 

Deel dit artikel