Analyse
Het dividend: interessante belegging? 3 jaar geleden - donderdag 19 februari 2015

De dividenden die in 2014 werden uitgekeerd, bereikten een nieuw wereldrecord. In 2015 dreigt het echter iets moeilijker te worden. Moet u dividendaandelen de rug toedraaien?

Volgens ons niet. Let wel op! Een aantrekkelijk rendement biedt u niet noodzakelijk een absolute veiligheidsgarantie. De belangrijkste vraag die zich stelt, is dan ook: "Is dit bedrijf in staat om gedurende de volgende jaren een mooi dividendniveau te handhaven? Een oefening die wij dag na dag uitvoeren en waarvan u de resultaten terugvindt in onze aandelenrubriek.

 

Volgens een studie van Henderson Global Investors zouden beleggers in totaal 1 200 miljard USD hebben opgestreken, een stijging van 13 % tegenover 2013. Vooral Amerikaanse en Britse bedrijven hebben hun aandeelhouders flink in de watten gelegd. Zo keerden ze in 2014 respectievelijk 14 % en 32 % meer uit, wat te danken is aan hun forse winststijging.

 

Dit jaar dreigt het echter iets moeilijker te worden. Zo zien tal van kleine oliegroepen (o.a. Amerikaanse) door de daling van de olieprijs zich al verplicht hun dividendpolitiek te herzien. En bij Europese bedrijven zullen de naweeën van de crisis voor een zekere terughoudendheid zorgen. Ondanks het timide herstel blijft de Europese groei namelijk structureel zwak. Ook zullen de ontluikende markten (Rusland, Brazilië, China) trager groeien. Gezien deze nieuwe context zullen veel bedrijven niet in staat zijn hun dividend op te trekken. Iets waarop ze hun aandeelhouders zullen moeten voorbereiden.

 

Maar al zal hier en daar worden gesnoeid (o.a. in de energiesector), de meeste bedrijven zullen hun dividend maximaal trachten af te schermen om hun beleggers geen verkeerd signaal te sturen. Daarnaast bedraagt het dividendrendement van Britse, Europese en Amerikaanse aandelen respectievelijk 4,2 %, 3,6 % en 2,8 % bruto. Klinkt als de muziek in de oren als men de huidige extreem lage rentevoeten beschouwt. Dergelijk interessante rendementen gaan op de markten immers niet onopgemerkt voorbij. Aandelen met hoge dividenden presteren momenteel inderdaad het best vergeleken met de globale aandelenmarkt.

 

Deel dit artikel