Analyse
BP investeert minder en blijft uitkeren 3 jaar geleden - donderdag 12 februari 2015

Al lijdt de Britse oliegigant BP onder de terugvallende olieprijs, hij stelt zijn beleggers gerust: de laatste resultaten zijn immers beter dan verwacht.

Ook hoeft hij amper zijn fors gespijsde oorlogskas aan te spreken en kan hij bijgevolg zijn volgende kwartaaldividenden op peil houden.
KOPEN als u het hoge risico aanvaardt (niveau 4).

 

Matige resultaten
Het kwartaalresultaat kon de markten aangenaam verrassen. Tegen alle verwachtingen in genereerde het belang in de Russische oliegroep Rosneft winst, en dit ondanks de sancties tegen Moskou. Dit is echter te danken aan een gunstig boekhoudkundig effect en niet aan de betere activiteit.

 

De andere divisies van BP hadden echter te kampen met de daling van de olieprijs. Zo leed de tak exploratie & productie een kwartaalverlies van 3 miljard dollar netto door waardeverminderingen in de Noordzee en Angola.

 

Redelijk
Het nieuws rond de kostenbesparingen en de volgende kwartaaldividenden stelde de markten dan weer gerust. De groep stelt zich immers voorzichtig op en dringt haar investeringen voor 2015 met 13 % terug. Zo kan ze de volgende 2 jaar haar kwartaaldividend op peil houden (0,10 USD, rendement: 6 % bruto).

 

Rekening houdend met de daling van de olieprijs verlagen we echter onze winstramingen tot 16 p. voor 2015 (t.o.v. 38 voorheen) en tot 34 p. voor 2016 (t.o.v. 42).

 

Mooie troeven
BP is altijd in staat geweest om het hoofd te bieden aan de onzekerheid waaronder het aandeel lijdt. Zo is er twijfel rond zijn activiteit in Rusland (geopolitieke problemen) maar ook rond de schadevergoeding die het Amerikaanse gerecht zou kunnen opeisen in het kader van de olieramp in de Golf van Mexico.

 

De groep blijft echter haar focus versterken op de meer winstgevende activiteiten, wat zich nu al vertaalt in hogere marges. Ook zit BP op een berg liquiditeiten (30 miljard dollar). Een waarborg voor de belegger die zo altijd kan rekenen op dividenden of de inkoop van eigen aandelen.

 

Koers op het moment van de analyse: 445 pence

 

De Britse groep BP is qua omzet de op twee na grootste olie- en gasgroep ter wereld. Ze is zowel actief in exploratie en productie als in raffinage en distributie. De gevolgen van de enorme olieramp in de Golf van Mexico verplichten de groep om een aantal activa van de hand te doen.

 

Deel dit artikel