Analyse
Altijd maar meer kleine aandelen? 3 jaar geleden - donderdag 5 februari 2015

Onze selectie van individuele aandelen telt de laatste tijd steeds meer onbekende namen. Waarom?

Voorbeelden zijn Encana, Domino Printing Sciences, Bell, ResMed… Waarom genieten deze aandelen onze voorkeur terwijl we vroeger eerder voorrang gaven aan grote beursgenoteerde namen zoals IBM, LVMH, GlaxoSmithKline enz.

 

Vooreerst is gebleken dat onze aandelenselectie regelmatig vernieuwen een ware troef is. Zo kunnen we nieuwe, koopwaardige aandelen in onze portefeuille opnemen en andere aandelen, die mettertijd te duur geworden zijn, verkopen. Daarnaast is het op zich vrij normaal dat aandelen die enorm in trek en liquide zijn, na een zekere tijd te duur worden. Dit is vaak het geval, ook nu. Gezien de rentevoeten blijven dalen, zetten beleggers immers massaal in op beursgenoteerde fondsen, maar net die fondsen beleggen in populaire aandelen.

Wel is het zo dat u hier en daar nog een koopje kunt doen. Bewijs hiervan zijn de nieuwe individuele aandelen die we onlangs in onze selectie hebben opgenomen, zoals het Zwitserse Syngenta en het Amerikaanse Wal-Mart Stores.

Gouden zaakjes komen dus zelden voor. We raden u dan ook ten zeerste aan om af en toe uit uw comfortzone te stappen en minder populaire aandelen met een kleine of gemiddelde kapitalisatie te overwegen. In deze vijver vallen immers nog ongetwijfeld een paar grote vissen te vangen.

Let wel op, ga niet roekeloos te werk. Enkel aandelen met solide fundamenten (winstgroei, redelijke schuldenberg, interessante dividendpolitiek,...) verdienen uw aandacht en dit op voorwaarde dat u er geen smak geld voor moet neerleggen. Aandelen van lage kwaliteit kopen heeft dan ook geen nut. Onze ervaring (alsook universitaire studies) leert ons immers dat in dergelijke gevallen het genomen risico vaak niet wordt gecompenseerd door het opgestreken rendement.

 

Deel dit artikel