Analyse
Vier selecties om uw portefeuille te personaliseren 3 jaar geleden - vrijdag 9 januari 2015

Stel uw aandelenportefeuille samen of personaliseer uw fondsenportefeuille a.d.h.v. deze 4 selecties. Besteed er maximum 25 % van uw vermogen aan. Hou hierbij rekening met uw doelstellingen en het risico dat u bereid bent te nemen.

Aan de hand van de 5 kwaliteitsaandelen die we u aanraden om een basisportefeuille samen te stellen, kunt u uw eerste stappen zetten op de beurs.
Bent u een dynamische belegger en wilt u een graantje meepikken als de economie weer aantrekt? Mik dan op onze selectie cyclische aandelen. Wilt u regelmatige inkomsten uit uw portefeuille halen? Ontdek onze selectie aandelen met een gul dividend. Denkt u net als ons dat activa uit de VS op dit moment onmisbaar zijn in elke portefeuille? Dan is onze selectie Amerikaanse aandelen iets voor u.

Return (koersvariatie + dividenden) in EUR sinds 01/01/14.

 

Basisaandelen: uiteenlopende resultaten

Sage (+27 %, software): veerde na een moeilijk jaarbegin (nieuwe directie) op tot zijn hoogste punt van de laatste 14 jaar dankzij geruststellende resultaten. Het aandeel beschikt echter nog over stijgingspotentieel.
Intel (+64 %, halfgeleiders): heeft een gunstig jaar achter de rug dankzij hoger dan verwachte resultaten in de processors voor pc's en voor servers. De groep trok haar doelstellingen op voor 2015 en kan de concurrentie op afstand houden.
Chevron (+5,9 %, olie): werd eind 2014 afgestraft door de daling van de olieprijs. Bijgevolg moest de groep op haar investeringen beknibbelen. Toch blijft ze financieel solide.
Axa (-0,7 %, verzekeringen): lijdt onder de lage rentevoeten en zet zijn internationaliseringsstrategie verder op zoek naar groei (Nigeria, Polen, Colombia...). Op korte termijn zal dit echter weinig impact hebben op de resultaten.
Sainsbury (-23,4 %, distributie): gaat kosten besparen en investeren om op te boksen tegen de bikkelharde concurrentie (hard discounters). Al tippen we nu op lagere resultaten, we vinden het aandeel nog altijd koopwaardig.

 

Dividendaandelen: erg in trek in 2014

National Grid (+31,1 %, energie): de resultaten bleven in 2014 gestaag klimmen en de koers bereikte een absoluut hoogtepunt. De groep is behoed van enige concurrentie en kan bijgevolg bogen op een regelmatige winstgevendheid.
GDF Suez (+21,1 %, energie): lijdt onder de moeilijkheden in de Europese energiesector. De groep verlaagde haar doelstellingen voor 2014 en '15 maar bevestigt de uitkering van een dividend van 1 EUR per aandeel bruto voor de 2 volgende jaren.
Zurich Insurance (+31,1 %, verzekeringen): blijft focussen op zijn meest winstgevende activiteiten en markten. De groep handhaaft haar gulle dividendpolitiek, wat de koers boost.
Gimv (+5,2 %, holding): kon participaties met een mooie meerwaarde geheel of gedeeltelijk verzilveren en herinvesteert een deel van de opgestreken cash in nieuwe bedrijven om zijn groei te waarborgen.
Delta Lloyd (+6,9 %, verzekeringen): verkocht zijn Belgische bankdochter om zijn soliditeit verder te verstevigen. De groep focust opnieuw op verzekeringen en fondsbeheer.

 

Cyclische aandelen: volatiele selectie

Agfa-Gevaert (+18,7 %, industrie): de marges van veerden op dankzij kostenbesparingen en de daling van de zilverprijs (grondstof). De groep brengt nieuwe producten op de markt.
Rio Tinto (-2,2 %, grondstoffen): hoewel de prijs van ijzererts afnam en op haar koers woog, bewees de groep eerder al in staat te zijn haar winst op te drijven in een context van dalende prijzen.
Nyrstar (+64,3 %, grondstoffen): haalt profijt uit de stijging van de dollar en van de zinkprijs. Bovendien ogen de vooruitzichten voor de zinkprijs goed en vormt de groep een interessante prooi voor potentiële overnemers.
Schnitzer Steel (-19 %, staal): is afgestraft door de slabakkende situatie op de staalmarkt wereldwijd. De vooruitzichten op lange termijn voor gerecycleerd staal daarentegen zijn positief.

 

Amerikaanse aandelen: stijging Amerikaanse aandelenmarkten

Accenture (+26,8 %, advies): klom eind 2014 na de bekendmaking van overtuigende resultaten en de verhoging van de omzetdoelstelling. Goede vooruitzichten.
General Electric (+6,2 %, industrie): bleef focussen op de industriële sector en trok zich verder terug uit minder winstgevende activiteiten.
AT&T (+14,6 %, telecom): leed onder de toegenomen concurrentie in de Amerikaanse telecomsector. Is als 2e grootste telecomoperator op de Amerikaanse markt ondergewaardeerd.
ResMed (+38,5 %, medische uitrusting): profiteert van de goede prestaties van de markten.

 

Deel dit artikel