Analyse
Metro: puike eindejaarsverkopen 3 jaar geleden - woensdag 14 januari 2015

De omzet van het 1e kwartaal was erg bemoedigend.

Toch is het afwachten of deze tendens zich in de volgende trimesters zal voortzetten. Voor zijn expansie mikt Metro op een aantal groeilanden maar dat is niet altijd zonder risico's Rusland!). Het aandeel kopen we dus nog niet.
HOUDEN.

 

Metro blikt tevreden terug op de eindejaarsverkopen. In het 1e kwartaal van het boekjaar 2014-15, dat eindigt op 30/9, boekte het op vergelijkbare basis (zonder nieuwe en afgestoten winkels) 2,1 % meer omzet (zelfs +2,6 % bij gelijkblijvende wisselkoersen). Alle afdelingen tekenden vooruitgang op (vooral Media Markt - Saturn), behalve de warenhuizen Galeria Kaufhof (Duitsland) en Galeria Inno (België) die minder verkochten door het zachte winterweer. De totale omzet daalde door de verkoop van activiteiten en door ongunstige wisselkoersbewegingen in Oost-Europa (vooral Rusland en Oekraïne). In het voorbije kwartaal werden ook 23 nieuwe winkels geopend (waarvan 14 in de belangrijke expansielanden China en Rusland), terwijl 14 andere hun deuren sloten (verliet o.a. de Deense markt). Gezien de goede verkoopprestaties vertrouwt de directie erop dat de omzetdoelstelling voor dit boekjaar (lichte stijging bij gelijkblijvende wisselkoersen in bestaande winkels) zal worden behaald. We tippen op een winst per aandeel van 1,04 EUR in 2014-15 en van 1,24 EUR in 2015-16.

 

Koers op het moment van de analyse: 26,695 EUR

 

De Duitse distributeur Metro is met zo'n 2 200 vestigingen actief in 30 landen: cash&carry (Metro en Makro), de Real hypermarkten, de elektronicawinkels Saturn en Media Markt, en de warenhuizen Kaufhof en Inno. Ongeveer 40 % van de omzet wordt in Duitsland gerealiseerd.

 

Deel dit artikel