Analyse
Exmar: koers overdreven onder druk 3 jaar geleden - donderdag 22 januari 2015

Sinds de zomer verloor de koers bijna 25 %.

De markten zijn bezorgd om de impact van de dalende olieprijs. Hun reactie lijkt ons echter overdreven. O.i. zal het resultaat voor 2014 (bekendmaking op 29/01) in de lijn van de verwachtingen liggen. Profiteer van de lage koers!

KOPEN.

 

De markten vrezen dat door de daling van de olie- en de gasprijs, die aan elkaar gelinkt zijn, een aantal dure lng-projecten (vloeibaar aardgas) zullen worden uitgesteld, waardoor de vraag naar de diensten van Exmar zal afnemen (transport, vloeibaar maken van gas, hervergassing,...). Maar deze reactie is overdreven. De daling van de olieprijs is voor Exmar immers een goede zaak (lagere brandstofkosten voor boten). En hoewel bepaalde dure projecten tijdelijk worden stopgezet (oliegroepen bezuinigen op hun budget), dan nog zullen de projecten van Exmar hierdoor niet worden getroffen. Overigens biedt Exmar o.a. oplossingen (vloeibaar maken van gas en hervergassen aan boord) om de kosten van zijn klanten te verlagen. Deze vermijden zo installaties aan land en zijn dus flexibeler. Ook zal de olieprijs o.i. dit jaar al opveren en zal de huidige daling de toekomstige vraag naar lng niet aantasten. De ene brandstof door de andere vervangen is immers niet makkelijk en op de lange termijn zal de vraag gestut blijven door de Aziatische behoefte en ecologische en geostrategische redenen.

 

Koers op het moment van de analyse: 8,40 EUR

 

Het innoverende Belgische bedrijf Exmar is gespecialiseerd in maritieme gastransporten , met name lpg (liquid petroleum gas) en lng (liquid natural gas). Wat lng betreft speelt de groep een voortrekkersrol inzake de hergassing van het vloeibare gas aan boord en op mobiele platforms. Meer dan 80 % van de lng schepen is verhuurd voor een zeer lange periode (11 tot 23 jaar). De winstbijdrage van de lng-activiteiten is dus zeer stabiel. De groep ontwerpt ook mobiele extractieplatforms voor kleine offshore olievelden.

 

Deel dit artikel