Analyse
Beurzen in 2014: winnaars en verliezers 3 jaar geleden - dinsdag 6 januari 2015

De VS hoort tot de grote winnaars, Japan en China delen het podium terwijl Rusland de rode lantaarn is.

VS: één van de grote winnaars in 2014

De Verenigde Staten, die het goede uitgangspunt van onze strategie in de verf zetten, horen tot de grote winnaars (+28,3 %) van 2014. In een omgeving waar liquiditeiten in overvloed aanwezig zijn, hebben de vitaliteit en het aanpassingsvermogen van de Amerikaanse economie het verschil gemaakt.

 

Hoewel de 5 % bbp-groei van de Amerikaanse economie in het 3e trimester opgeblazen is door uitzonderlijke elementen en niet houdbaar is, gaapt er toch een diepe kloof op het vlak van dynamisme met de eurozone (Europese beurzen +5,6 % in 2014).

 

Europese aandelen blijven dan ook afwezig in onze portefeuilles. Niet alleen ligt het verwachte rendement lager dan dat van de beurzen in New York en Londen, ook ligt de volatiliteit er hoger. 

 

Japan en China delen podium

Japan profiteert van de capaciteit van zijn bedrijven om de concurrentiekracht te verhogen dankzij de verwachte hervormingen van eerste minister Shinzo Abe en een ondergewaardeerde yen.

 

China behoort nog steeds tot onze favorieten ondanks de constante vertraging van de groei. De geleidelijke opening van de Chinese aandelenmarkten voor buitenlandse beleggers heeft de interesse voor deze markt aangewakkerd (Shanghai : +33 %). De hertekening van de Chinese economie naar een model dat meer gericht is naar de binnenlandse vraag en minder naar export en investeringen is een lang proces dat niet zonder slag of stoot kan worden gerealiseerd.
Maar gezien het enorme potentieel raden we u nog steeds aan om er tot 10 % van uw portefeuille in te beleggen via de fondsen Fidelity China Focus A EUR.

 

Rusland, de rode lantaarn?

Het is geen verrassing dat bij de slechtste prestaties van het afgelopen jaar Rusland terug te vinden is. De beurs is er 39,6 % teruggevallen door de ineenstorting van de roebel (zonder wisselkoerseffecten is de daling beperkt tot 3,1 %) en de zware recessie die in het verschiet ligt voor 2015.
Vermijd dit land: de risico/rendement-verhouding is nog steeds onvoldoende interessant.

 

Deel dit artikel