Analyse
Repsol stilaan opnieuw wereldwijd actief 3 jaar geleden - vrijdag 19 december 2014

De Spaanse oliegroep kondigde recentelijk de overname van het Canadese Talisman aan.

Een positieve operatie in de lijn van haar strategie met de bedoeling zich te ontwikkelen in de stabiele landen. De koers houdt onvoldoende rekening met de troeven van Repsol, die met deze overname worden versterkt. Het aandeel is goedkoop.
KOPEN.

 

Interessante prijs

Repsol kondigde de overname van het Canadese Talisman Energy aan (afronding zomer 2015) voor 8,3 miljard USD, d.i. 8 USD per aandeel. Dit betekent een premie van 60 % t.o.v. de gemiddelde koers van Talisman van de laatste 30 dagen. Dit bedrag is echter niet overdreven gezien het fors lager ligt dan wat het aandeel in september nog waard was.

 

Talisman kon voorheen al rekenen op een paar aanbidders maar tot een akkoord kwam het nooit. Totdat de olieprijs kelderde, wat de koers fors aantastte (-70 % sinds begin 2014) en de directie haar eisen bijstelde.

 

Wereldwijd actief

Dankzij deze overname zal Repsol zijn productie met 76 % opdrijven en opnieuw een wereldwijd actieve rol spelen op de oliemarkt. Dit statuut verloor de groep in 2012 door de onteigening van haar Argentijns filiaal YPF. Ook kan ze net dankzij de schadevergoeding van 6,3 miljard USD die ze in dit kader kreeg, de overname van Talisman grotendeels financieren.

 

Diverse troeven

De transactie ligt perfect in de lijn van de strategie van Repsol: zijn stroomopwaartse positie (exploratie, productie) verstevigen in de stabiele regio's met een mooi groeipotentieel. Talisman is inderdaad goed ingeplant in Noord-Amerika, Zuidoost-Azië, Noorwegen en Colombia, regio's waar Repsol nog maar weinig aanwezig is.

 

Dankzij de overname zal de groep profiteren van de deskundigheid van Talisman op het vlak van onconventionele energie en offshore exploratie. Ook zal uit de operatie 1 miljard dollar aan synergieën voortvloeien. Overigens gaat de overname gepaard met de afstoting van een aantal activa (voor 1 miljard dollar) om de schuldenlast laag te houden en het gulle dividend te waarborgen (brutorendement: 6,2 %). Ten slotte zullen de reserves van Talisman en zijn productie de groei van Repsol boosten (naast de inbreng van 10 andere projecten die de Spaanse groep voorheen ondernam, waarvan 7 al operationeel zijn).

 

Koers op het moment van de analyse: 16,24 EUR

 

De Spaanse olie- en gasgroep Repsol is sterk georiënteerd op Spanje en Latijns-Amerika. De groep werkte mee aan de ontdekking van brandstoffen in Venezuela en Brazilië. Repsol moest zich als het ware "heruitvinden" na zijn onteigening in Argentinië.

 

Deel dit artikel