Analyse
In welke sectoren beleggen in 2015? 3 jaar geleden - vrijdag 12 december 2014

Ontdek onze koopadviezen op basis van de balans voor 2014.

Na een uitstekend jaar 2013, zetten de meeste sectoren in 2014 matige prestaties neer (ondanks de ondersteuning van de dalende euro t.o.v. de dollar). Ontdek onze koopadviezen per sector op basis van de balans van het jaar dat nu op zijn einde loopt.

 

Return in euro (koersevolutie + dividenden herbelegd) van 01/01 tot 11/12/2014, berekend voor de belegger in euro. 

 

Voeding en drank (+15,6 %)

Kraft Foods: +27,5 %

Bell: +0,6 %

De sector kan het hoofd boven water houden ondanks de vertraging in de groeilanden en de magere prestaties op de mature markten. De groepen verlagen hun kosten en versterken hun balans om overvloedige liquiditeiten te genereren.

 

Kraft is goed geplaatst om van de dynamische consumptie in de VS te profiteren. Bell lijdt onder de boete die hem boven het hoofd hangt maar blijft leider op zijn Zwitserse thuismarkt. De aandelen uit de biersector worden dan weer geboost door geruchten over toenaderingen tussen de spelers. AB Inbev zou bv. interesse hebben in SABMiller (maar mogelijks voor een hoge prijs en beperkte synergieën).  

 

Verzekeringen (+9,5 %)

Axa: -1,4 %

Zurich Insurance: +28,7 %

Delta Lloyd: +13,8 %

 

De sector veerde fors op in 2013 maar klom minder in 2014. Gezien de aan-houdende lage rentevoeten (nadelig voor beleggingen) en de zwakke conjunctuur, zijn onze winstramingen nogal gematigd. Bijgevolg voert Zurich een hercentrering door om zijn dividend af te schermen (stabiel bij Delta Lloyd) en gaat Axa op zoek naar groei in nieuwe landen.  

 

Distributie (+13 %)

Sainsbury: -30,8 %

Wal-Mart Stores: +21,5 %

In de VS doet de sector het stilaan beter dankzij de stijging van de gezinsuitgaven. Daarom verkiezen we Wal-Mart Stores.

 

In Europa daarentegen kreunen distributeurs nog steeds onder de crisis en de veranderde consumptiepatronen. Om op te boksen tegen de hard discounters zijn de grote distributiegroepen er naarstig op zoek naar remedies om zich te onderscheiden (buurtwinkels, afhaalpunten, e-commerce, getrouwheidskaarten, gepersonaliseerde aanbiedingen,…). Zo is het kleinere Britse Sainsbury goed geplaatst om zich aan de wijzigende marktomgeving aan te passen.  

 

Telecomoperatoren (+11,5%)

AT&T: +9,1 %

Telefônica Brasil: +14,8 %

Verizon: +9,7 %

Vodafone: +2 %

De herwaardering van de sector zou moeten aanhouden. In Europa zijn de bedrijfsresultaten aan het stabiliseren. De consolidatiebeweging, waardoor sectorspelers hun klanten combipakketten kunnen bieden, zet zich verder. Ook stellen de concurrentieautoriteiten zich nu toleranter op. In de VS blijven de groepen ondanks de druk op de prijzen erg winstgevend. De telecomaandelen bieden een aantrekkelijk dividendrendement van gemiddeld 4 % bruto.  

 

Oliesector (-8,5%)

Chevron: -3,2 %

BP: -9,4 %

Repsol: +0,3 %

Encana: -21,3 %

Deze sector heeft een crisisjaar achter de rug: de olieprijs blijft zakken nadat de OPEC besloot zijn productie niet te verlagen (gezien de afnemende vraag). Producenten moeten dus hun investeringsplannen herzien. Kleinere, zwakkere spelers zullen op hun dividend moeten beknibbelen. Voor grootschalige bedrijven aanwezig in de raffinage ziet het er echter iets beter uit. We verlagen onze winstramingen voor 2015 en 2016 maar blijven in de sector beleggen. 

 

Farma en gezondheid (+34,4 %)

Resmed: +29,4 %

In 2014 was de sector getuige van tal van operaties. Labo's focussen opnieuw op hun sterke punten. In deze optiek ruilden in de lente Novartis, GlaxoSmithKline en Eli Lilly onderling activa uit, wat een positief effect had op de aandelenkoersen uit de sector (zo klom Teva met 61,9 %, dit aandeel is sinds begin deze maand niet meer koopwaardig, houden). Het aandeel van de specialist in slaapstoornissen ResMed, waarvan de vooruitzichten nog steeds goed ogen (vergrijzing, obesitas), is echter wel interessant.

 

De biotechsector (+48,4 %) profiteert dan weer van de aankondiging van samenwerkingen met bepaalde labo's (in geval van patentverliezen) of overnames in de sector. 

 

Halfgeleiders (+41,9%)

Intel: +62,4 %

Texas Instruments: +41,9 %

Melexis: +57,4 %

Beleggers werden in 2014 nog maar eens verleid door de groeivooruitzichten van de halfgeleidermarkt. Technologische innovaties bieden de sector immers constant nieuwe afzetmarkten (steeds meer mobiele terminals, digitalisering van de maatschappij, miniaturisering,...). De grote groepen onderscheidden zich in 2014 dankzij stevige toegangsbarrières (technologische voorsprong, zware investeringen,...) en absolute records op rentabiliteitsniveau. Ondanks hun koersstijging blijven sommige aandelen koopwaardig.  

 

Staalindustrie (-11 %)

Mijnen (-16,6 %)

ArcelorMittal: -28,7 %

Nyrstar: +63,2 %

Rio Tinto: -11,8 %

Schnitzer Steel: -18,4 %

De mijnsector lijdt onder de daling van de ijzerertsprijs door de fors toenemende productiecapaciteit. Niettemin zou de sector moeten opveren dankzij een toekomstige stijging van de vraag naar ijzererts (groeilanden moeten hun infrastructuur ontwikkelen, mature markten hebben nood aan vernieuwing,...). Rio Tinto is goed geplaatst om hiervan te profiteren. 

 

De staalindustrie zal een graantje meepikken van het verwachte herstel in de bouw- en autosector,.... Ook plukt het de vruchten van de kostenbesparingen die de sectorspelers eerder doorvoerden.  

 

Deel dit artikel