Analyse
GDF Suez: dividend ondanks omzetdaling 3 jaar geleden - donderdag 20 november 2014

Over de eerste 9 maanden van het jaar is de omzet flink gezakt.

De groep verlaagt haar verwachtingen voor 2014. Gezien het gulle dividend en de ondergewaardeerde groeivooruitzichten handhaven we echter ons koopadvies.
KOPEN.

 

Over de eerste 9 maanden van 2014 zakte de omzet met 5,5 %, afgestraft door de Europese energietak. Deze divisie blijft immers lijden onder de ongunstige marktvoorwaarden, de stopzetting van 3 van de 7 centrales in België en het kelderende gasverbruik in het 1e kwartaal door het zachte weer. Toch ziet de toekomst op middellange termijn er volgens ons gunstiger uit. Enerzijds zouden de stopgezette kerncentrales tegen het einde van de winter opnieuw worden opgestart (met een verdubbeling van de huidige elektriciteitsproductie). Ook zouden de slechte resultaten in Frankrijk en Brazilië door het uitzonderlijke klimaat stilaan moeten normaliseren. Anderzijds bedroeg de interne omzetgroei zonder rekening te houden met de energiedivisie 5,0 %. Geruststellend nieuws gezien de groep haar activiteiten wil diversifiëren. Overigens blijft de cashpositie stabiel en zakt de schuldenberg. Bijgevolg zal de groep een dividend van min. 1 EUR per aandeel uitkeren (brutorendement 5,5 %). We verlagen onze winstramingen van 1,80 tot 1,31 EUR voor 2014 en van 1,73 tot 1,44 EUR voor 2015 rekening houdend met een mogelijks langere sluiting van de Belgische centrales.

 

Koers op het moment van de analyse: 18,39 EUR

 

GDF SUEZ is een Franse energie- en nutsgroep die ontstond uit de fusie van Gaz de France en Suez. De groep heeft nog altijd een belang van 35 % in Suez Environnement. Sinds de overname van het Britse International Power is GDF SUEZ 's werelds grootste onafhankelijke elektriciteitsproducent.

 

Deel dit artikel