Analyse
Einde Amerikaanse koopzucht in zicht? 3 jaar geleden - woensdag 5 november 2014

Steeds meer Amerikaanse multinationals passen bij hun overnames "tax inversion" toe, een fiscale voordelige maatregel.

De Amerikaanse regering wil hieraan een einde maken. Maar zal dit ook de overnamegolf in de kiem smoren?

 

Tal van Amerikaanse bedrijven hebben de laatste maanden flink wat overnamepogingen in het buitenland ondernomen. Zo greep Pfizer naast AstraZeneca, lonkt Medtronic naar het Ierse Covidien en aast AbbVie op het Britse Shire. Daarnaast toonde Burger King onlangs nog interesse voor het Canadese Tim Hortons en heeft Chiquita Brands zijn oog laten vallen op het Ierse Fyffes. Maar vanwaar die koopzucht?

 

Hiervoor bestaan 2 verklaringen.

Enerzijds genereren Amerikaanse multinationals in het buitenland overvloedig veel cash. Dit is vooral het geval van de farmaindustrie. Deze liquiditeiten worden in de VS echter voor 35 % belast. Om hieraan te ontsnappen, kiezen tal van bedrijven er dus voor om aan de hand van deze liquiditeiten buitenlandse overnames te doen.
Anderzijds kunnen Amerikaanse multinationals door een buitenlands bedrijf te kopen de belastingen in hun thuisland omzeilen. Hiervoor passen ze een fiscaal trucje toe, "tax inversion" genaamd. Ze hoeven er dan enkel voor te zorgen dat 20 % van de nieuwe entiteit in handen terechtkomt van de aandeelhouders van het buitenlands bedrijf.

 

Op het eerste zicht lijkt een dergelijke operatie op winstvlak erg gunstig, ook voor de aandeelhouder. Dit gaat echter gepaard met flink wat risico's. Gezien het Amerikaanse bedrijf kost wat kost zijn liquiditeiten in het buitenland wil opgebruiken, is het immers gauw geneigd voor zijn overnames een te hoge prijs te betalen of keuzes te maken die vanuit een industrieel standpunt niet optimaal zijn en op de lange termijn zelfs contraproductief blijken.

 

Gezien tegenwoordig steeds meer multinationals dergelijke operaties toepassen, loopt de schatkist flink wat centen mis. Bijgevolg voerde de Amerikaanse regering eind september een aantal maatregelen in om "tax inversion" fiscaal minder aantrekkelijk te maken.

 

Ondertussen besloot AbbVie al om van Shire af te zien. Anderen zouden dit voorbeeld kunnen volgen. Daarnaast lijkt een nieuw bod van Pfizer op zijn Britse concurrent AstraZeneca nu minder waarschijnlijk.

 

Toch is dit geen reden om de farmasector de rug toe te draaien. U mag alvast Teva en Resmed kopen.

 

Deel dit artikel