Analyse
Chevron: winststijging 3 jaar geleden - woensdag 5 november 2014

Ondanks de daling van de olieprijs boekte Chevron in het 3e kwartaal een winststijging van 13 %.

Gezien de positieve groeivooruitzichten is het aandeel o.i. nog altijd koopwaardig. Maakt deel uit van onze aandelen om een basisportefeuille samen te stellen.
KOPEN.

 

Dankzij de terugvallende olieprijs kon Chevron op zijn raffinagekosten besparen. De groep kon zo de daling van zijn omzet gelinkt aan de verkoop van olie compenseren en zelfs een winststijging boeken. Ook was ze optimistisch over de ontwikkeling van haar projecten, waaruit ze groei hoopt te putten. Terwijl zijn meeste concurrenten op hun investeringen beknibbelen gezien het gebrek aan nieuwe ontginningsgebieden, blijft Chevron massaal investeren om zijn toekomstige groei te waarborgen. Bijgevolg zou het tegen 2017 zijn productie met 20 % kunnen opdrijven. Dit is o.a. te danken aan het megaproject Gorgon (vloeibaar aardgas), dat als doel heeft de markten met een hoge winstgevendheid te bevoorraden (Azië, Australië). De combinatie van de verwachte productiestijging en de toename van de marges is goed nieuws voor de cashpositie die tegen 2016 opnieuw positief zou moeten zijn. Ook zal de groep zo haar reeds erg gulle dividend (brutorendement 3,65 %) kunnen optrekken en eigen aandelen inkopen. Toch verlagen we onze winstramingen van 11,4 tot 9,7 USD voor 2015 (t.o.v. 10,3 USD in 2014) rekening houdend met de daling van de olieprijs.

 

Koers op het moment van de analyse: 116,12 USD

 

 

Chevron is een Amerikaanse petroleum- en gasmaatschappij. Op basis van omzet en productie is de groep wereldwijd de nummer 4, na Exxon Mobil, BP en Royal Dutch Shell. Ze bestrijkt de volledige productieketen, van exploratie/productie tot raffinage (verwerking van ruwe olie tot benzine, kerosine, smeeroliën) en distributie.

 

 

Deel dit artikel