Analyse
bpost: advieswijziging 3 jaar geleden - donderdag 6 november 2014

bpost blijft goede resultaten behalen.

Rekening houdend met de 43 % winst geboekt sinds begin 2014, is het aandeel volgens echter niet meer zo goedkoop. Niet meer kopen.

HOUDEN.

 

Eens te meer kondigde het Belgische postbedrijf kwartaalresultaten van goede kwaliteit aan. In het 3e kwartaal zijn de postvolumes namelijk minder fors gezakt dan voorzien (-4,3 % t.o.v. -4,9 % in het 1e kwartaal). Dankzij deze factor, een stijging van de nationale pakketten (+10,3 %) en een degelijk kostenbeheer kon de bedrijfswinst (zonder uitzonderlijke elementen) mooi verder klimmen tot +14 % in het voorbije kwartaal. Gezien deze sterke prestatie zou bpost in 2014 wel eens een nieuw record kunnen halen. Bijgevolg trekken we onze winstramingen op tot 1,50 EUR per aandeel voor 2014 en 1,55 EUR voor 2015. Het groeipotentieel op lange termijn lijkt ons echter beperkt. Bpost heeft volgens ons namelijk zijn hoogtepunt bereikt. Zo kon de groep zich mooi aanpassen aan de liberalisering van de postmarkt maar zal ze niet eeuwig haar kosten kunnen drukken zonder op een bepaald moment de sociale vrede te verstoren. De groep is er zich goed van bewust dat ze een andere strategische weg moet inslaan en is daarom op zoek naar nieuwe opportuniteiten in andere landen. Voorbeeld hiervan is haar recente bod op de Roemeense post. Hoewel niets vaststaat, zou een dergelijke overname wel risico's inhouden. 

 

Koers op het moment van de analyse: 20,39 EUR

 

De vroegere Belgische post. Gezien de verstuurde post jaar na jaar afneemt, evolueert bpost op een markt die structureel afneemt. Sinds de liberalisering van de markt in 2011 verovert de concurrentie alsmaar meer marktaandeel. Ook is bpost, net als andere historische postbedrijven, zich beginnen te diversifiëren (pakjesdienst, e-commerce).

 

Deel dit artikel