Analyse
September: beurzen profiteren van de terugval van de euro 3 jaar geleden - dinsdag 7 oktober 2014

In september boekte de belegger in euro opnieuw beurswinsten (gemiddeld +0,6 %), uitsluitend dankzij de appreciatie van verschillende munten tegenover de euro. In lokale munten verloren de wereldbeurzen gemiddeld 3,6 %.

Sinds begin 2014 bedraagt het gemiddelde rendement van de beurzen in euro 13 %.
Ondanks het feit dat de beurzen sinds 2009 continu zijn gestegen, blijven
onze portefeuilles voor een deel in aandelen belegd. Wel wijden we opnieuw een deel van ons vermogen aan aandelen uit de groeilanden. 

 

Brazilië

De Braziliaanse beurs was de grote verliezer van de maand. De negatieve impact van het WK voetbal op de toegenomen populariteit van Dilma Rousseff hebben beleggers met koudwatervrees opgezadeld.

 

Gezien de uitdagingen waarvoor de volgende president zal staan, is de Braziliaanse beurs enkel ter diversificatie aan te raden voor de meest dynamische profielen of degenen die over een (zeer) lange horizon beschikken. U mag er 5 % van uw vermogen in beleggen. Obligaties in real hebben daarentegen een plaatsje in al onze portefeuilles. Het risico op een terugval van de munt wordt gecompenseerd door het hoge rendement van de emissies.

 

Fusies en overnames

In afwachting van de eerste bedrijfsresultaten voor het 3e trimester hebben beleggers het geopolitieke risico in het Midden-Oosten en Oekraïne naar het achterplan geschoven. Fusies en overnames, net als speculatie rond de monetaire politiek van de centrale banken, hebben de toon gezet.

 

De fusie- en overnamegolf, op het hoogste niveau sinds 2007, gedragen door de farma-, telecom- en vastgoedsector ondersteunden de koersen. De farmasector is met een gemiddeld rendement van 27,5 % sinds begin 2014 de best presterende sector op wereldniveau.
Koop de tracker Lyxor ETF Stoxx Europ 600 Healthcare.

 

Zuid-Afrika

In september hebben we na de nieuwe hoogtepunten van de Amerikaanse indices onze positie in Amerikaanse aandelen terugbracht van 15 % tot 10 % en de vrijgekomen middelen in Zuid-Afrika belegd. De mooie groeivooruitzichten (binnenlands potentieel, groei in andere landen van de regio), de onderwaardering van de rand en de beperkte volatiliteit zijn redenen om 5 % van uw portefeuille in Zuid-Afrikaanse aandelen te beleggen.
Beleg erin via de tracker iShares MSCI South Africa B.

 

Op sectorieel niveau

De cyclische waarden waren de belangrijkste slachtoffers van de zwakke Europese groei en de twijfel rond de Chinese groei. De automobielsector (-3,9 %) kon de uitlatingen van Michelin (-11,2 %) rond de zwakke Europese markt niet smaken.

 

Daarnaast heeft de algemene daling van de grondstoffenprijzen gewogen op de staal- en non-ferrosector. We blijven verkoper van de sector in haar totaliteit maar sommige aandelen blijven wel interessant zoals ArcelorMittal (-1,6 %) en Nyrstar (+5,9 %), dat opnieuw in 2014 en 2015 winst zou moeten boeken en de mijngigant Rio Tinto (-5,7 %) die te zwaar is afgestraft.

 

Deel dit artikel