Analyse
Profiteer van de volatiliteit! 3 jaar geleden - dinsdag 28 oktober 2014

Aandeelhouders moeten tegenwoordig het hoofd bieden aan een grotere volatiliteit op de markten.

De voorbije weken was de ene beursdag de andere niet, met stijgingen en dalingen die elkaar snel opvolgden. De lage volatiliteit van de voorbije maanden was dan ook geen normaal gegeven, maar enkel mogelijk door de massale liquiditeitsinjecties van centrale banken.

De markten hebben nu tijd nodig om zich aan te passen aan de "nieuwe" context, met een vertraging van de wereldwijde economische groei en de trage afbouw van het flexibele monetaire beleid in de VS. Tijdens die periode zal de volatiliteit hoog blijven, maar die hogere volatiliteit maakt ook inherent deel uit van een gezonde werking van de markten.

Enerzijds maakt de terugval van sommige aandelen komaf met een aantal speculatieve excessen, zoals in de technologiesector, die we te duur vinden. Aandelen die te veel garen sponnen bij diverse modefenomenen kregen rake klappen: Tesla (-18% t.o.v. piekniveau in 2014), Netflix (-20 %), Twitter (-20 %), en 3D Systems (-60 %), om er maar enkele te noemen.

Ook de recent op de beurs geïntroduceerde webwinkel Alibaba slaagt er niet in om een tweede adem te vinden. De neerwaartse correctie zal andere bedrijven misschien aanzetten tot meer voorzichtigheid alvorens naar de beurs te trekken, en veel beleggers wellicht tot een nog grotere selectiviteit.

Anderzijds biedt de hogere volatiliteit ook kansen, doordat sommige aandelen te hard worden afgestraft, en er op dat moment dus goedkoop positie kan worden ingenomen. Dat bedoelt men met "waardebeleggen": analyseren hoeveel een bedrijf intrinsiek waard is, en vervolgens proberen te profiteren van het verschil met de marktprijs. Zo kunt u deze week uw portefeuille o.i. goedkoop diversifiëren met het aandeel van IBM. En we kunnen u ook nieuwe aandelen voorstellen die in onze ogen interessant zijn geworden en die we daarom opnemen in onze selectie. Ontdek nu onze analyse over de Amerikaanse distributiereus Walmart voor.

Omgekeerd heeft het geen zin om aandelen die te duur zijn geworden in portefeuille te houden. Probeer dus slim te kopen, maar verkoop ook tijdig! Een oude regel die in een volatiel klimaat des te meer geldt.

 

Deel dit artikel