Analyse
PNE Wind: wind in de rug? 3 jaar geleden - donderdag 9 oktober 2014

De sector van alternatieve energie is niet meer zo aantrekkelijk als enkele jaren geleden. Maar dit betekent ongetwijfeld niet dat er geen opportuniteiten meer te vinden zijn.

Het aandeel PNE kan een opportuniteit zijn. Volgens onze waarderingscriteria en de consensusverwachtingen van analisten (die ons realistisch lijken), is het aandeel goedkoop. U mag dus een positie nemen in het aandeel. Maar beperk wel het gewicht ervan in uw portefeuille want het risico is niet verwaarloosbaar (vooral door de hoge schuldpositie).
Het aandeel is niet geschikt voor de goedehuisvaderbelegger (we volgen het aandeel trouwens niet) enkel voor speculanten die een klein gokje willen wagen.

 

Boerderijen

PNE Wind is een Duits bedrijf genoteerd op de beurs van Frankfurt (ISIN-code DE000A0JBPG2) en gespecialiseerd in de ontwikkeling en het opzetten van windboerderijen, vooral in Duitsland maar ook elders in Europa en Noord-Amerika. De Duitse groep is actief in 14 landen en telt meer dan 400 werknemers.

 

Eerst magere dan vette jaren

PNE Wind is met een beurskapitalisatie van 137 miljoen euro maar klein grut. En de groep heeft enkele moeilijke jaren gekend door de overcapaciteit binnen de sector, de verscherpte concurrentie en de daling van subsidies voor alternatieve energie.

 

Het bedrijf heeft zich echter kunnen herpakken: in 2012 was het opnieuw winstgevend en sindsdien is het op zijn elan doorgegaan dankzij een verbetering van de markt voor windenergie. Dit jaar zou de omzet moeten toenemen met meer dan 60 %. En in de periode 2014-2016 tipt de directie op een totale winst van 110 à 130 miljoen euro. Een stevige cashflow kan dus worden verwacht net als een royaal dividend (brutorendement 6 %).

 

Enige schaduwzijde is de hoge schuldpositie van PNE Wind (zijn schulden bedragen 100 % van het eigen vermogen).

 

Koers op het moment van de analyse: 2,14 EUR

 

Deel dit artikel