Analyse
Nyrstar: prijsstijging zink en dollar 3 jaar geleden - vrijdag 3 oktober 2014

De koers zakte na de aankondiging van de voorwaarden van het financieringsplan fors maar herstelde helemaal.

De groep is nu iets meer op haar gemak. En voor Talvivaara is er aanmoedigend nieuws. Risicovol aandeel, u mag een gokje wagen.
KOPEN.

 

83,11 % van de aandeelhouders tekende in op de kapitaalverhoging. Maar nadat Nyrstar obligaties uitgaf tegen 9 %, moest het een decote van 32,4 % bieden op zijn aandelen! Wel heeft het nu voldoende ademruimte om te investeren en zijn financiële verplichtingen na te komen. De koers, die flink onder de boekwaarde ligt (geschat op 3,20 EUR), zou moeten klimmen dankzij de prijsstijging van het zink (tekort zou in volgende jaren moeten toenemen) en de dollar (met 5 à 6 % ondergewaardeerd). Elke keer dat de dollar met 0,01 EUR en het zink (2 270 USD/t) met 100 USD/ton klimt, betekent dit voor Nyrstar een extra bedrijfswinst voor afschrijvingen van resp. 18 en 30 miljoen euro! Zo zou het tegen 2015 opnieuw winst kunnen boeken. Ook werd besloten dat Talvivaara, tot nu toe onder bescherming van schuldeisers, terug winstgevend zou kunnen zijn (mits een schuldherschikking & herstelplan). Mogelijks zal dit een impact hebben op de 20 miljoen EUR die Nyrstar de Finse groep leende. Wel zou ze haar bevoorradingscontracten nakomen. Dit is goed nieuws. Een faillissement zou voor Nyrstar nl. een minwaarde van 0,66 EUR/aandeel tot gevolg hebben gehad.

 

Koers op het moment van de analyse: 2,516 EUR

 

Het Belgische Nyrstar is de grootste zinkverwerker ter wereld (smelterij en legeringen, 8 % van een nog erg gefragmenteerde markt) en nummer 3 voor lood (7 % van de omzet). Sinds 2009 streeft de groep naar een verticale integratie (aanwezig zijn in alle productiestadia). Daartoe neemt zij mijnen over die op middellange termijn moeten voorzien in 50 % van haar zinkbehoeften. Op die manier zal Nyrstar de 5e zinkontginner ter wereld worden (2 % van de markt).

 

Deel dit artikel