Analyse
Gelijkschakeling orderafwikkeling 3 jaar geleden - woensdag 15 oktober 2014

Sinds 6 oktober worden aandelentransacties op de meeste Europese beurzen op dezelfde manier afgewikkeld. De administratieve vereffening ervan gebeurt nu twee dagen na de transactie in plaats van drie dagen.

Gelijkschakeling

Als u een aandeel koopt, ziet u meestal het geld direct van uw rekening gaan of wanneer u een aandeel verkoopt, komt de opbrengst meestal direct op uw rekening. Maar schijnt bedriegt. De aandelen moeten immers van eigenaar veranderen en de gelden moeten worden versast. Daar kruipt meer tijd in dan u denkt.

 

Tot voor kort duurde het hele proces in de meeste gevallen drie dagen. Maar op maandag 6 oktober vond er op de meeste Europese beurzen een gelijkschakeling plaats wat administratieve afwikkeling van beurstransacties betreft. De vereffening zal nu twee dagen in beslag nemen in plaats van drie.

 

De Duitse beurs was de enige uitzondering waar twee dagen reeds gangbaar was. Voor de Amerikaanse, Canadese en Spaanse beurzen blijft evenwel de drie dagen gelden.

 

Debetrente

Deze wijziging is belangrijk als u regelmatig kort op de bal speelt en zowel op de Europese als Amerikaanse (of Canadese) beurzen handelt. U kunt bijvoorbeeld aandelen op de Amerikaanse beurs verkopen en even later op dezelfde dag met het vrijgekomen bedrag, het geld komt immers direct op uw rekening, een aankoop doen op een Europese beurs. Voor u is er geen vuiltje aan de lucht.

 

Maar vergis u niet. Het duurt achter de schermen drie dagen vooraleer uw Amerikaanse transactie is afgewikkeld en het geld officieel op uw rekening is gestort. U beschikt dus maar drie dagen later over het geld. Diezelfde dag voert u voor hetzelfde bedrag een aankoop uit op een Europese beurs. In Europa duurt het twee dagen vooraleer men het geld van uw rekening neemt. U gaat dus één dag onder nul indien er geen ander geld op uw rekening staat zonder dat u er erg in heeft.

 

Verkoopt en koopt u diezelfde dag op de Europese beurzen dan stelt het probleem zich niet omdat ze met uitzondering van de Spaanse beurs allen met twee valutadagen werken en er geen verschil speelt.

 

Deel dit artikel