Analyse
BP: ontgoochelt en stelt dan weer gerust 3 jaar geleden - donderdag 30 oktober 2014

BP maakte een slecht resultaat bekend maar stelde de markten meteen gerust met de aankondiging dat het zijn dividend zou optrekken.

Het aandeel is nog steeds te zwaar afgestraft… en voorbehouden aan beleggers die graag risico's nemen!
KOPEN.

 

Het resultaat van het 3e kwartaal viel terug, afgestraft door de afnemende olieprijs (gemiddeld 9 USD minder duur dan 1 jaar voorheen). Ook de daling van de roebel t.o.v. de dollar bezorgde het resultaat van BP een flinke deuk (actief in Rusland via belang in Rosneft). Ondanks de slinkende inkomsten kon BP over het kwartaal zijn liquiditeiten met meer dan 3 miljard opdrijven dankzij grote inspanningen in de raffinage en distributie. Het bevestigt dan ook zijn doelstellingen voor 2014 wat betreft de gegeneerde liquiditeiten (30 miljard USD). Ook verhoogt de groep haar kwartaaldividend (0,10 USD bruto aangekondigd, d.i. 6,25 p. gezien de dollarkoers) en kan ze nog steeds haar investeringen bekostigen (waar ze dit jaar op beknibbelde). Geruststellend nieuws en toch verlagen we, gezien de daling van de olieprijs, onze winstramingen tot 50 p. voor 2014 en tot 40 p. voor 2015. Overigens blijft het aandeel bedreigd door de onzekerheid omtrent de activiteit in Rusland en de evolutie van de schadevergoedingen die het Amerikaanse gerecht zou kunnen opeisen in het kader van de olieramp in de Golf van Mexico.

 

Koers op het moment van de analyse: 442,00 pence

 

De Britse groep BP is qua omzet de op twee na grootste olie- en gasgroep ter wereld. Ze is zowel actief in exploratie en productie als in raffinage en distributie. De gevolgen van de enorme olieramp in de Golf van Mexico verplichten de groep om een aantal activa van de hand te doen.

 

Deel dit artikel