Analyse
Aandelenmarkten: klaar voor een correctie? 3 jaar geleden - donderdag 2 oktober 2014

De laatste tijd hoort men steeds meer dat de Europese beurzen te sterk gestegen zijn en voor een correctie staan. Is dit zo en kunt u zich hiertegen op één of andere manier beschermen?

Niet te voorspellen

De verschillende Europese beursindices zijn bijna onafgebroken gestegen sinds eind 2011. Daarnaast zijn de macro-cijfers uit de eurozone en in het bijzonder uit Duitsland, niet echt om over naar huis te schrijven. Tegelijkertijd verschijnen steeds meer analisten ten tonele die waarschuwen voor een daling of correctie.

 

Ondanks al deze factoren is het onmogelijk te voorspellen of de beurzen aan de vooravond van een terugval staan of niet. Wel zijn de Europese beurzen volgens ons vandaag duur geprijsd. Vandaar dat onze voorkeur uitgaat naar andere aandelenmarkten met meer potentieel.

 

Hoe zich beschermen tegen eventuele correcties?

Op korte termijn kunnen zich altijd forse koersschommelingen voordoen. Winstnemingen zijn dus niet uit te sluiten. We dekken ons daar tegen in door te beleggen voor de lange termijn en laten ons dan ook niet uit het lood slaan bij koersdalingen.

 

Belangrijke elementen in onze beleggingsstrategie zijn diversificatie en risicospreiding. Een voldoende gediversifieerde portefeuille en de aanwezigheid van activa die weinig met de beurzen gecorreleerd zijn, zorgen ervoor dat uw portefeuille de nodige turbulentie kan weerstaan.

 

Zorg ervoor dat uw portefeuille geen posten heeft die te groot zijn. Indien dit het geval is, is het een goed moment om een deel te verkopen en iets anders aan te schaffen. We zijn trouwens geen voorstander van het zich indekken met opties of andere afgeleide producten. Die kosten handenvol geld terwijl de tijd in uw nadeel speelt.

 

Deel dit artikel