Analyse
Lufthansa : tijdelijke luchtzak 3 jaar geleden - maandag 22 september 2014

De herstructureringen stoten op tegenstand van het personeel en de vakbonden.

Op korte termijn zullen de resultaten hieronder lijden maar op langere termijn zouden deze inspanningen de winstgevendheid moeten opdrijven.
Ondanks de koersdaling sinds begin 2014 (-15 %) is het aandeel niet aantrekkelijk.
HOUDEN.

 


De Duitse groep gaat door een stormachtige periode. Zo dwong een maandenlang conflict met een groot deel van het personeel haar al om duizenden vluchten te annuleren. Zo staat o.m. de regeling voor personeelsleden die met prepensioen vertrekken, ter discussie. Daarnaast kon de ontwikkeling van een low cost aanbod op maar weinig sympathie rekenen (in ruil hiervoor moet het personeel het stellen met een minder voordelige uitkering). En hoewel het einde van de tunnel voor beide partijen in zicht is, hebben de resultaten en de winstgevendheid fors onder de stakingen geleden. Zo verloor de groep in het tweede kwartaal hierdoor al 60 miljoen euro. Volgens ons zullen de vooropgestelde financiële doelstellingen, een bedrijfswinst van 1 en 2 miljard EUR tegen respectievelijk 2014 en 2015, niet worden bereikt. We verlagen bijgevolg onze winstramingen van 1,10 tot 0,80 EUR voor 2014 en van 2,00 tot 1,60 EUR voor 2015. Op langere termijn blijven de vooruitzichten echter solide. Dankzij de huidige kostenbesparingen zal Lufthansa immers kunnen opveren t.o.v. de concurrentie.

 

Koers op het moment van de analyse:  13,16 EUR

 

Lufthansa is een Duitse luchtvaartmaatschappij met meer dan 100 000 werknemers die 74 % van haar omzet in het personenvervoer realiseert. Tot de groep behoren ook Austrian Airlines, SWISS en Germanwings. Voorts heeft Lufthansa participaties in Brussels Airlines, JetBlue en SunExpress. De groep is ook actief op het vlak van logistiek (10 % van de omzet), onderhoud en herstel van vliegtuigen (9 %), restauratie (6 %) en informaticadiensten (1 %).


Deel dit artikel