Analyse
Juxtapid: beleggen in cholesterol? 3 jaar geleden - donderdag 4 september 2014

Juxtapid is een medicijn om tegen een te hoog cholesterolgehalte geproduceerd door de biotechgroep Aegerion. Is het interessant om een deel van uw portefeuille hieraan te besteden?

Ondanks de koersdaling laten we dit aandeel, gezien zijn grote risico, links liggen. U moet weten dat aan beleggen in biotechnologie een hoger dan gemiddeld risico vasthangt. U doet er dan ook goed aan dit hoge risico te spreiden en zich naar een beleggingsfonds te richten zoals Franklin Biotechnology Discovery Fund A USD of een tracker zoals First Trust Biotechnology Index Fund.

 

Weinig hoop, te veel risico’s

Eerst en vooral moet u weten dat de verkoop van Juxtapid in de VS zeer gereglementeerd is omdat het geneesmiddel nefaste bijwerkingen zou kunnen hebben voor de lever.

 

Daarnaast stapelt Aegerion al jaren de verliezen op gezien de enorme onderzoeks- en marketingkosten. Want Juxtapid is het enige geneesmiddel dat de groep commercialiseert. Hierdoor hangt een groot risico aan het bedrijf en ook het aandeel vast.

 

De voorbije twaalf maand viel de koers maar liefst met 70 % terug (en dit zou speculanten kunnen aantrekken) omdat het bedrijf zijn omzetdoelstellingen diende neerwaarts bij te stellen. De verwachte verkopen voor het geneesmiddel Juxtapid werden keer op keer te hoog ingeschat en dienden verschillende keren te worden verlaagd, met alle gevolgen van dien.

 

Koers op het moment van de analyse: 31,23 USD

 

Juxtapid wordt gebruikt tegen sommige aandoeningen verbonden aan een te hoog cholesterolgehalte. De producent is het Amerikaans biotechnologiebedrijf Aegerion Pharmaceuticals.

 

Deel dit artikel