Analyse
IPO: laat u niet vangen! 3 jaar geleden - dinsdag 30 september 2014

De beursintroductie van Alibaba is een waar succes. Wat de illusie bevestigt dat dit echt een gouden zaakje is?

Bij de eerste transacties was de koers al met 47 % geëxplodeerd!
Laat u echter niet door deze cijfers misleiden.

 

De Chinese groep slaagde erin om 25 miljard USD binnen te rijven, een record op Noord-Amerikaanse bodem. En gezien zijn beurskapitalisatie nu bijna 230 miljard USD bedraagt, prijkt Alibaba al in de top 20 van de bedrijven met de grootste kapitalisaties. Tal van beleggers hebben immers niet van deze koersopstoot geprofiteerd. Zo konden enkel Amerikaanse burgers op de Alibaba-aandelen intekenen. Bovendien werd de helft van de aandelen toegekend aan 25 grote institutionele beleggers. Kortom, het buitensporig enthousiasme als gevolg van de overijverige marketingmachine en de frustratie van de beleggers die geen aandelen konden bemachtigen, hebben de eerste transacties van dit aandeel behoorlijk in de war gestuurd.
Sinds de piek van 99,70 USD die het aandeel in de 1e beurssessie bereikte, zakte Alibaba al met 10 %. En zo ging de tweede golf van beleggers ook kopje onder.
Dit scenario is echter geen uitzondering.

 

Recentelijk werd een studie uitgevoerd naar de 15 grootste beursintroducties in de VS. Deze toonde aan dat behalve een flinke koersklim tijdens de eerste beurssessie, de meeste van deze aandelen het in de volgende 12 maanden niet bijster goed deden. Zo stonden na een jaar slechts 8 op de 15 aandelen hoger. En slechts 3 konden beter presteren dan het gemiddelde op hun lokale markt: het Japanse Docomo, het Australische Telstra en het Hongkongs fonds AIA Group. Laten we er ook op wijzen dat hoewel Facebook het vandaag goed doet, de koers verloor ook in de 12 maanden na zijn introductie 31,3 % terwijl het rendement op de Amerikaanse beurs over diezelfde periode gemiddeld 32,1 % bedroeg!

 

Conclusie: denk goed na voor u belegt. Het algemeen enthousiasme en de angst om misschien een unieke kans te missen, zijn geen rationele drijfveren waarop u zich als belegger moet baseren. Globaal gezien zijn wij erg voorzichtig als het op IPO's aankomt. Zo raadden we u 15 maanden geleden aan om op bpost in te tekenen. Het rendement sindsdien bedraagt zo'n 40 %. Maar dat is een echte uitzondering!

 

Deel dit artikel