Analyse
ENI: Situatie in Libiƫ blijft moeilijk 3 jaar geleden - maandag 8 september 2014

De gasactiviteiten deden het iets beter maar de olieproductie, met name in Libië, heeft het nog altijd moeilijk.

Voorzichtigheid blijft dus geboden.

HOUDEN.  

 

Het blijft moeilijk werken voor ENI in Libië (productieverstoringen door gewapende confrontaties, o.a. in de buurt van Benghazi). De brandstofproductie van de groep daalde in het tweede kwartaal opnieuw met bijna 4% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. En ook de bedrijfswinst uit de activiteiten exploratie en brandstofproductie boerde alweer stevig achteruit (-12 % t.o.v. tweede kwartaal 2013).

 

Gelukkig was er voor de verkoop van gas, de andere hoofdactiviteit van de groep, wel een verbetering merkbaar. Dankzij de heronderhandeling van leveringscontracten slaagde ENI er zelfs in om het tweede kwartaal af te sluiten met een lichte bedrijfswinst (t.o.v. scherpe daling in 2013).

 

Hoe dan ook blijven we voorzichtig in onze prognoses. De dollar wint weliswaar terrein t.o.v. de euro, wat goed nieuws is voor het bedrijf, maar anderzijds is de olieprijs de voorbije weken gevoelig gedaald. In die context verlagen we onze ramingen van de winst per aandeel voor 2015 van 1,6 naar 1,55 EUR. We trekken wel onze dividendraming op van 1 naar 1,1 EUR per aandeel. De beslissing van de Italiaanse regering om voorlopig geen bijkomende ENI-aandelen van de hand te doen, laat veronderstellen dat ze van plan is om de groep verder als "melkkoe" te gebruiken. 

 

Koers op het moment van de analyse: 19,45 EUR

 

De Italiaanse groep ENI is actief in olie (exploratie en productie, raffinage en distributie, petrochemie) en gas (transport en distributie) en produceert ook elektriciteit.

 

Deel dit artikel