Analyse
Bayer: afsplitsing tak "plastics" 3 jaar geleden - woensdag 24 september 2014

Nadat het de divisie voorschriftvrije medicijnen van Merck kocht, neemt Bayer afscheid van zijn tak plastics.

Gezien dit eerder aangekondigd was, hield de koers hier al rekening mee. Toch gaf de officiële mededeling de koers nog een extra boost. Het aandeel is niet aantrekkelijk, al ogen de vooruitzichten nu beter.
VERKOPEN.

 

In de loop van de volgende 12 à 18 maanden gaat Bayer zijn divisie MaterialScience (plastics) naar de beurs brengen. Deze tak kampte vorig jaar met moeilijkheden. Wel is de situatie in het 1e halfjaar van dit jaar gebeterd. Toch blijft deze tak één van de meest cyclische en van de minst winstgevende activiteiten van de groep. Bijgevolg spitst Bayer zich liever opnieuw toe op de gezondheid en landbouwchemie, die meer dynamisch en winstgevender zijn. In de gezondheid mikt Bayer op 5 medicijnen die het labo in de laatste jaren lanceerde (Xarelto, Eyla, Stivarga, Xofigo en Adempas, waarvan de verkoopdoelstelling begin dit jaar werd opgetrokken), en op zijn goede positionering op het vlak van anticonceptie (pil, spiraaltje, implantaten). In de landbouwchemie rekent het labo op de boom van de Amerikaanse landbouw en drijft het zijn investeringen op. Op zich vormt de afstoting van de plastics geen wezenlijke verandering gezien de groep al 70 % van haar omzet en 90 % van haar bedrijfswinst uit de gezondheid put. We handhaven onze winstramingen op 4,70 EUR per aandeel in 2014 en 5,20 EUR in 2015.

 

Koers op het moment van de analyse: 111,85 EUR

 

De Duitse chemie- en farmagroep Bayer rust op drie pijlers: gezondheid (meer dan de helft van de winst), landbouwchemie en plastics.

 

Deel dit artikel