Analyse
Umicore was een beetje te pessimistisch 4 jaar geleden - maandag 4 augustus 2014

Het halfjaarlijkse resultaat is conform onze verwachtingen.

De groep heeft opnieuw vertrouwen en bewijst het: Umicore zal net als vorig jaar een tussentijds dividend van 0,38 EUR netto uitkeren en zal verder eigen aandelen inkopen.
Het aandeel is nog steeds correct gewaardeerd.
HOUDEN.

In het 1e halfjaar verloor de omzet 1 % en kelderde de bedrijfswinst met 15 % (zonder uitzonderlijke elementen). Dankzij een daling van de uitzonderlijke kosten boerde de winst per aandeel met slechts 6,3 % achteruit, tot 0,75 EUR per aandeel.

Zoals voorzien blijven de marges in de raffinage onder druk staan (de prijzen van de gerecycleerde metalen zakken, de verwerkte volumes boeren achteruit, steeds meer metalen die Umicore verwerkt, zijn minder winstgevend). Een situatie die op korte termijn niet zou moeten veranderen.

In de andere activiteiten gaat de winstgevendheid er echter wel op vooruit. Bovendien zou de tak katalysatoren een duw in de rug moeten krijgen nu de groep zich een plaats heeft kunnen veroveren op de markt voor vrachtwagenkatalysatoren.

De groep was dus, net als we dachten, te pessimistisch wat betreft haar vooruitzichten (daling bedrijfswinst zonder uitzonderlijke elementen van 8 tot 18 %).
Tegenwoordig mikt ze op een terugval van 8 tot 13 %. Wij van onze kant tippen op het midden van de vork. Dankzij de afname van de uitzonderlijke kosten zou Umicore vermijden dat de winst voor het 3e jaar op rij terugvalt. De groep zou net als in 2013 ongeveer 1,60 EUR winst per aandeel moeten boeken.

 

Koers op het moment van de analyse: 35,90 EUR

 

Umicore is een Belgische groep, gespecialiseerd in geavanceerde materialen (herlaadbare batterijen…) en edele metalen (katalysatoren, …) en de recyclage ervan; is met 350 000 ton gerecyclede edele metalen per jaar de grootste speler ter wereld op dat vlak. Bezit nog 3,09 % van zinkraffineur Nyrstar.

Deel dit artikel