Analyse
Het wondermiddel om de beste aandelen op te sporen? 3 jaar geleden - woensdag 27 augustus 2014

Beeldt u zich eens in dat u elk jaar op voorhand zou weten welke 25 grote internationale aandelen het beste jaarlijkse beursparcours zouden afleggen.

Een aanlokkelijke maar irrealistische gedachte...
Volg eerder onze adviezen en streef niet zo zeer naar uitmuntende maar eerder naar regelmatige prestaties.
Raadpleeg onze
strategie en gebruik onze selectoren om aandelen en fondsen op te sporen. 

 

Gemeenschappelijke kenmerken?

Een Amerikaanse onderzoeker simuleerde dat hij over de laatste 50 jaar op voorhand wist welke aandelen het best zouden presteren. Resultaat: een gemiddeld jaarrendement (in USD) van ... 80 %! Uiteraard is een dergelijke prestatie gebaseerd op een exacte voorkennis volkomen irrealistisch. Zo zou iemand die in 1963 één miljoen USD had belegd, al 27 jaar erna het equivalent van de wereldwijde beurskapitalisatie hebben opgestreken.

 

En toch... Bestaan er nu echt geen gemeenschappelijke kenmerken tussen deze goed presterende aandelen, die u als belegger toch iets op weg zouden kunnen helpen? Gaat het om aandelen die bijzonder goedkoop zijn? Neen. Beschikken deze aandelen over uitstekende fundamentele kwaliteiten (winstgevendheid, evolutie van de omzet...)? Neen. Hebben deze aandelen de maanden voor u ze in uw portefeuille opnam, goede prestaties geboekt? Niet noodzakelijk, neen.

 

De harde werkelijkheid

Deze superpresterende aandelen vertonen dus geen gemeenschappelijke kenmerken. Het uitzonderlijke beursparcours van deze aandelen berust inderdaad op factoren die geenszins te voorspellen zijn, of ten minste niet op de zeer lange termijn. En hoe zit het met de aandelen die in tegenstelling tot de voorgaande, elk jaar slecht hebben gepresteerd? Een gelijkaardige oefening (dus nog altijd over 50 jaar) toonde aan dat dit tot een negatief jaarrendement ( in USD) van 50 % zou leiden. Is ook dit resultaat aan het toeval te wijten? Minder dan het eerste blijkbaar. Een derde van deze aandelen hebben immers een veel te hoge waardering.

 

Moraal van het verhaal?

Bestaat uw beleggingsstrategie erin om per jaar op de "beste aandelen" in te zetten, dan zult u waarschijnlijk bedrogen uitkomen, of zelfs enorm ontgoocheld zijn. In dit geval zult u namelijk hebben belegd in aandelen van bedrijven met (te) mooie vooruitzichten. En deze aandelen zijn meestal erg duur. De ervaring leert immers dat de minste teleurstelling dergelijke aandelen vaak erg zwaar treft, met een forse koersdaling tot gevolg.

 

Deel dit artikel