Analyse
Halfgeleiders blijven goed boeren 3 jaar geleden - maandag 25 augustus 2014

De halfgeleidermarkt vormt één van de sectoren die de laatste jaren het meest vooruitboerde op de beurs.

De halfgeleidermarkt steeg sinds begin 2013 met 53 % (in euro, dividenden herbelegd). Vooral de 3 volgende aandelen zijn volgens ons interessant:

 

Intel (+81 %): de pc-verkopen (80 % van de pc's uitgerust met Intel-processors) doen het beter dan verwacht ondanks de concurrentie van de tablets. Dankzij zijn bijna-monopolie en de kwaliteit van zijn producten is Intel erg winstgevend hoewel het zwaar investeerde om de markt voor tablets aan te boren. Behoort tot onze aandelenselectie om een basisportefeuille samen te stellen.

 

Texas Instruments (+63 %): richtte zich ±2 jaar geleden opnieuw op producten met een hogere toegevoegde waarde. Deze strategie begint haar vruchten af te werpen. Zo bereikte de winstgevendheid in 2014 een absoluut record.

 

Melexis (+177 %): deze Belgische groep, gespecialiseerd in halfgeleiders voor de autosector, zal in de volgende jaren nog profiteren van het groeiend aantal chips en hun stijgende waarde per auto (steeds meer aandacht voor veiligheid en milieu).

 

Omvang maakt het verschil uit

Volgens een recent rapport bedraagt de bedrijfsmarge voor afschrijvingen van de 5 belangrijkste bedrijven uit de halfgeleidersector (Intel, Qualcomm, TSMC, Texas Instruments en Hynix), die samen goed zijn voor meer dan 50 % van de sectorwinst, gemiddeld ±40 %. Dit ligt veel hoger dan de marge van de overige groepen uit de sector die zich beperkt tot 16 %.

Ook zouden 32 % van de bedrijven op de halfgeleidermarkt wel eens in financiële moeilijkheden kunnen raken. Gezien de spitstechnologie die halfgeleiderfabrikanten aanwenden, liggen de investeringen en de vaste kosten in de sector immers erg hoog. Bijgevolg heeft de minste schommeling van de vraag een directe impact op de resultaten.

Mocht de vraag plots vertragen, dan zouden de bedrijfsmarges ineenstorten en zouden de meest kwetsbare spelers al heel snel in een hachelijke positie belanden. Deze grote gevoeligheid is meteen ook de belangrijkste reden waarom de halfgeleidermarkt riskanter is dan gemiddeld.

Toenadering zoeken tot andere spelers is echter een interessante manier om de factuur te verlagen en schaalvoordelen te boeken. Deze tendens lijkt de laatste tijd in een stroomversnelling te komen. Zo zijn er diverse fusies aan de gang, o.m. die van de Amerikaanse groepen TriQuint Semiconductor en RFMicrodevices, waaruit de nieuwe leider van radiofrequentiecomponenten zal ontstaan. Deze transactie werd met enthousiasme op de markten onthaald. Zo zijn de koersen van beide groepen sinds de aankondiging in februari verdubbeld.

Zochten eveneens toenadering tot elkaar: Infineon en International Rectifier, Avago en LSI, geheugenfabrikanten Micron en Elpida en Applied Materials en Tokyo Electron (apparatuur voor halfgeleiders).

 

Sterk potentieel

De groeivooruitzichten van de sector liggen hoger dan het gemiddelde: toenemend aantal elektronische toepassingen, automatisering van industriële productieketens, steeds meer sensoren en apparatuur gelinkt aan internet... Er wordt constant geïnnoveerd, wat alsmaar nieuwe horizonten opent. Zo worden chips krachtiger, kleiner en minder energieverslindend dankzij nieuwe efficiënte technieken om op silicium (basismateriaal halfgeleiders) te graveren en het gebruik van nieuwe materialen.

En dankzij deze technologische vooruitgang ontstaan steeds meer afzetmogelijkheden. Ook zijn het de meer innoverende en financieel solide bedrijven die het verschil zullen uitmaken. Bovendien hoeven de huidige spelers niet zo zeer te vrezen voor de komst van nieuwe concurrenten gezien de sector een erg complexe technologie toepast en zware investeringen vereist.

 

Deel dit artikel