Analyse
De aandelenportefeuille van Marc 3 jaar geleden - dinsdag 26 augustus 2014

Marc, 50 jaar, heeft een aandelenportefeuille samengesteld. Heeft hij de juiste keuzes gemaakt? Kan hij hier en daar bijsturen?

Marc, 50 jaar, heeft een aandelenportefeuille van 40 000 euro, verdeeld over 7 posten. Hij beschikt ook over een portefeuille van wereldwijd gespreide fondsen ter waarde van 125 000 euro, en over een cashbuffer van 10 000 euro.

 

Strategie

Er zijn twee gouden regels voor beleggers. Ten eerste, moet u voldoende geld opzijzetten voor onvoorziene omstandigheden. Ten tweede moet u erover waken dat uw beleggingsportefeuille voldoende gediversifieerd is (niet al uw eieren in hetzelfde mandje).

 

Marc beschikt over een buffer van 10 000 euro. Dat is al iets, maar het lijkt ons toch onvoldoende om echt op beide oren te slapen bij onverwachte tegenslagen. We raden hem aan om dat bedrag geleidelijk aan te dikken tot zowat 20 000 EUR.

 

Om voor voldoende diversificatie te zorgen, moet Marc zijn portefeuille verstandig spreiden over aandelen en obligaties uit de hele wereld. Vanuit die optiek lijkt zijn fondsenportefeuille, die internationaal belegt en goed is voor zowat 75 % van zijn vermogen, ons te volstaan. Ze is voldoende gediversifieerd en de rest van zijn spaarcenten kan hij gebruiken om een aantal individuele aandelen uit te kiezen in de hoop zijn globaal rendement nog wat extra vaart te geven.

 

Analyse van de aandelenportefeuille

–  De portefeuille van Marc bestaat uit 7 aandelen. Dat is te weinig.
We zouden het aantal opkrikken tot minstens 10.
–  Belgische aandelen hebben een gewicht van 65 % van de portefeuille.
Dat is te veel in verhouding.
–  Gimv is goed voor 30 % van het aandelengedeelte. Dat is te veel.
–  Nyrstar (5 %) zou garen moeten spinnen bij het aantrekken van de zinkprijs. Het aandeel heeft een mooi stijgingspotentieel en verdient een grotere plek in de portefeuille.
–  Delhaize kampt met matige vooruitzichten. Marc hoeft het aandeel niet te verkopen, maar bijkopen heeft ook geen zin (vertegenwoordigt al 10 % van zijn portefeuille).
–  De aandelen Solvay en Total hebben o.i. geen stijgingspotentieel meer en dreigen te wegen op het rendement van de portefeuille.
–  Axa en General Electric zijn goed voor respectievelijk 10 en 15 % van de portefeuille en mogen gezien hun stijgingspotentieel op post blijven.
–  De Britse en Zwitserse beurs, allebei interessant, zijn helaas afwezig in de portefeuille van Marc.

 

Onze voorstellen

– De helft van de positie in Gimv verkopen (6 000 EUR).
– Met een deel van die 6 000 EUR het gewicht van Nyrstar verhogen met 2 000 EUR.
– Het andere deel (4 000 EUR) gebruiken om de portefeuille uit te breiden.
– Solvay (8 000 EUR) en Total (4 000 EUR) verkopen.
– Met de opbrengst van Solvay en Total en het saldo van Gimv, samen 16 000 EUR, beleggen in de Britse bedrijven Sage (5 000 EUR) en Sainsbury (5 000 EUR) en in het Zwitserse Bell (5 000 EUR). Het restbedrag van 1 000 EUR toevoegen aan de cashbuffer, die zo naar 11 000 EUR stijgt.

 

Deel dit artikel