Analyse
Brengt TomTom mij ook op de beurs veilig thuis? 3 jaar geleden - woensdag 27 augustus 2014

Is het aandeel TomTom interessant? Is het al niet rijkelijk laat om het te kopen? Heeft ondertussen niet zowat iedereen een gps?

U hebt gelijk dat voor de markt van de gps-toestellen de sterkste groeiperiode ongetwijfeld achter de rug ligt. En de beurzen zijn uiteraard vooral gericht op wat nog komen moet.
Toch slaagde TomTom erin om nieuwe groeipolen te vinden.
Zijn huidige koers, 5,67 EUR, lijkt ons echter stilaan tegen de bovenkant van zijn mogelijkheden te botsen. We zullen het aandeel van dichtbij blijven volgen, maar voorlopig raden we u niet aan om het te kopen.

 

Nieuwe groeipistes?

TomTom heeft het al meerdere jaren niet zo makkelijk. De gps-markt raakte meer en meer verzadigd en ook de crisis in de autosector was geen goed nieuws. Dat bleef niet zonder gevolgen voor de kaspositie en de winst van TomTom.
De groep bleef anderzijds niet bij de pakken zitten en ging op zoek naar andere groeimogelijkheden, o.a. op de markt voor meetapparatuur in de sport- en fitnesswereld en allerhande multimediatoepassingen in auto's, zoals rechtstreekse toegang tot wifi, mails, interactieve kaarten, plaatsbepaling, enz.
Dat zijn heel dynamische markten die mogelijk over een groot potentieel beschikken. Momenteel beschikt slechts 10 % van de auto's over dergelijke apparatuur, terwijl optimisten mikken op 90 % tegen 2020. Bij die cijfers willen we toch enig voorbehoud maken, want in de praktijk blijken zo'n prognoses vaak al te rooskleurig. En TomTom is natuurlijk niet de enige die een deel van de koek wil meepikken. Er zijn nog kapers op kust, en vaak niet van de minste (o.a. Apple CarPlay).

 

Gewaagd en te duur

TomTom beschikt over belangrijke troeven om in een overstap naar dergelijke toepassingen te slagen: de groep is voldoende groot om desgevallend aan de vraag te voldoen, en ook voldoende kapitaalkrachtig om eventueel overnames te doen. Maar zo'n turnaround of ommezwaai naar andere activiteiten blijft een gewaagde zet voor elke belegger. Mocht het aandeel goedkoop geprijsd zijn, dan zou u een gokje mogen wagen maar dit is helaas niet het geval.

 

Deel dit artikel