Analyse
Beursgenoteerde bedrijven kennen geen rust 3 jaar geleden - woensdag 20 augustus 2014

Recentelijk maakten talrijke bedrijven hun resultaten bekend.

We raden u nog steeds aan Europese aandelen te mijden. Want zelfs na hun recente koersdaling blijven de meeste in onze ogen te duur. Behalve een aantal opportuniteiten (Axa, bpost) geven we nog altijd de voorkeur aan o.a. Britse en Amerikaanse aandelen, ook omwille van hun gullere dividenden.
Surf alvast naar
onze strategie en ontdek de samenstelling van de ideale portefeuille afhankelijk van uw risicoprofiel. 

 

Velen onder jullie genieten tijdens de zomermaanden van een welverdiende vakantie. Voor beursgenoteerde bedrijven geldt dit echter niet. Tijdens deze periode worden traditioneel namelijk flink wat kwartaal- en halfjaarresultaten bekendgemaakt. Zo ook in 2014.

 

Tot nu toe kondigden niet minder dan 90 % van de bedrijven uit de Amerikaanse S&P 500 hun resultaten aan, met de volgende conclusies. Vooreerst klom de winst gemiddeld met 8,4 % t.o.v. het 2e kwartaal 2013. Ook werd voor het 7e kwartaal op rij winstgroei geboekt. Ten slotte deden 73 % van de bedrijven het beter dan wat de analisten hadden voorspeld.

 

In Europa daarentegen scoorden de bedrijven veel minder goed. Zo beantwoordden de resultaten maar nipt aan de verwachtingen. Ook moesten flink wat bedrijven teleurstellende resultaten opbiechten. Dit was het geval voor Lufthansa, ArcelorMittal, Bekaert, JC Decaux. Meteen ook de reden waarom de Europese indexen het deze zomer minder goed deden dan hun Amerikaanse tegenhangers. Zo verloren sinds 1 juli de CAC 40, de DAX 30 en de Euro Stoxx tussen de 6 en de 8 % terwijl de S&P 500 en de Dow Jones respectievelijk met slechts 1,4 en 1,6 % zakten.

 

Dit verschil kan echter ook door andere factoren worden verklaard.

Zo staan in de handelsoorlog tussen Europa en Rusland Europese bedrijven in de frontlinie. Diverse groepen, waaronder een aantal Duitse, hebben er bijvoorbeeld al op geduid dat de crisis een negatieve weerslag heeft op hun resultaten. Onder hen Henkel en Adidas die al aan de alarmbel trokken. En waarschijnlijk zal het hierbij niet blijven. Ten tweede: het Europese herstel is duidelijk aan het verslappen. Zo viel Italië ten prooi aan een nieuwe recessie en zakte het aantal bestellingen in de Duitse industrie. Voldoende tekenen die erop wijzen dat Europa overduidelijk nog steeds in de gevarenzone zit.

 

Deel dit artikel