Analyse
BCP: advieswijziging 3 jaar geleden - vrijdag 29 augustus 2014

BCP leed in het 1e halfjaar zoals voorzien verlies en zet zijn herstructurering verder

Het aandeel is nu correct gewaardeerd. Niet meer verkopen. U mag houden, op voorwaarde dat u het risico niet schuwt.
Houden.

 

In het 1e halfjaar leed BCP een verlies van 0,002 EUR per aandeel. Dit cijfer is conform onze ramingen. De verliezen zijn inmiddels met 87 % afgenomen ten opzichte van een jaar geleden.

In het 2e kwartaal nam BCP meer maatregelen in het kader van zijn herstructureringsplan. Zo verkocht de groep een belang in Ocidental e Médis (schadeverzekeringen). Dankzij deze verkoop streek ze 122,5 miljoen EUR op, dit is een meerwaarde van 0,002 EUR per aandeel. Vervolgens verkocht de bank haar verlieslatend filiaal in Roemenië, wat haar 34 miljoen opbracht (minwaarde van 0,001 EUR per aandeel). Daarnaast voerde ze in juli een kapitaalverhoging door, waardoor ze 2,24 miljard kon oogsten. Dankzij deze inkomsten zal de bank de overige staatssteun, namelijk 1,85 miljard EUR (de bank leende in 2012 3 miljard EUR in totaal), vervroegd kunnen terugbetalen en haar schuld herleiden tot 750 miljoen EUR.

Voor de rest van het jaar voorzien we een fikse verbetering van de winstgevendheid dankzij de vervroegde terugbetaling van de staatssteun. De interesten die de bank moet betalen op deposito's, zouden verder moeten zakken. Wat de bedrijfskosten betreft, zal de groep kostenbesparingen blijven doorvoeren. Zo zal ze banen schrappen in Portugal en zullen de lonen van de Portugese werknemers vanaf het 3e kwartaal met 6 % zakken.

Voor 2014 handhaven we onze ramingen op een verlies van 0,001 EUR per aandeel. In 2015 zou BCP, mede dankzij een betere conjunctuur, 0,01 EUR winst per aandeel moeten boeken.

 

 

Koers op het moment van de analyse: 0,10 EUR

 

 

Grootste Portugese retailbank, ook actief in andere banksegmenten en in andere regio's (Polen, Roemenië, Turkije, Griekenland, Afrika, VS).

 

Deel dit artikel