Analyse
ArcelorMittal: profiteren van de koersdaling? 4 jaar geleden - dinsdag 5 augustus 2014

Is deze daling gerechtvaardigd?

De staalactiviteiten herstellen stilaan maar de mijnactiviteiten boeren achteruit. Bijgevolg verlaagt de groep haar vooruitzichten. Het aandeel is echter te zwaar afgestraft. Een koopje indien u een durver bent.
KOPEN.

 

In het 2e kwartaal knoopte de groep opnieuw aan met winst (verkochte volumes: +2,5 %) dankzij het verdere herstel van de staalmarkt. Daarnaast zal ze in het 2e halfjaar kunnen rekenen op de betere conjunctuur in Europa en de VS (2/3 van de staalverkopen). En om het jaar met winst af te sluiten, zet de groep, die de afgelopen 2 jaar rode cijfers schreef, haar kostenbesparingen verder (1,25 EUR per aandeel voorzien tegen 2015).

 

Maar ondanks dit goede nieuws verlaagt ArcelorMittal zijn vooruitzichten voor 2014. Reden hiervoor is de prijsdaling van ijzererts (-18,5 % in het 2e kwartaal). Want hoewel de vraag naar ijzererts blijft toenemen (verkopen 2e kwartaal: +28,4 %), heeft de stijgende productie door de diverse sectorspelers aanleiding gegeven tot een daling van de prijzen. Tegenwoordig zouden de prijzen rond de 100 euro per ton moeten stabiliseren, onder andere dankzij de vraag uit de groeilanden en in het bijzonder uit China, dat massaal ijzererts blijft importeren. Tegen die prijs blijft de winstgevendheid van de mijnactiviteiten van ArcelorMittal (30 % van het bedrijfsresultaat voorzien in 2014) ruimschoots boven de gemiddelde winstgevendheid van de sector.

 

 

Koers op het moment van de analyse: 10,66 EUR

 

ArcelorMittal is de grootste staalproducent ter wereld (productiecapaciteit van meer dan 130 miljoen ton per jaar). De groep produceert zowel lange producten (o.m. voor de bouw) als staalplaten (autosector, huishoudtoestellen…).

 

Deel dit artikel