Analyse
Solvay: richt joint venture op met Ineos 4 jaar geleden - woensdag 2 juli 2014

Solvay richt zijn joint-venture om er zijn pvc-activiteit in onder te brengen.

In 2018 zal het zich definitief uit deze sector terugtrekken. Afstand doen van deze weinig winstgevende activiteit is een goede zet, al zal het nog 3 jaar duren voor de zaak afgerond is. Op korte termijn betekent dit echter een zware waardevermindering. Duur aandeel.
VERKOPEN.

 

Solvay en Ineos richten Inovyn op, een joint venture in chlorovinyls (pvc) die tegen eind 2014 operationeel zou moeten zijn. De transactie werd al in mei 2013 aangekondigd en zorgde voor flink wat verhitte discussies met de Europese concurrentieautoriteiten. De oprichting van Inovyn zal echter een waardevermindering van 420 miljoen euro met zich meebrengen, d.i. 5,06 EUR per aandeel voor belastingen (hoofdzakelijk van boekhoudkundige aard; zal de liquiditeiten van de groep niet echt aantasten). Het hoge bedrag is niet verrassend gezien de moeilijkheden waarmee de pvc-sector kampt (overcapaciteit, lage winstgevendheid). In 2018 zal Solvay zich uit de joint venture terugtrekken, iets vroeger dan voorzien. Wel moeten nog een paar activa worden afgestoten om aan de Europese eisen te voldoen. De groep vertrouwt erop dat ze deze activa van de hand zal kunnen doen (contacten aan de gang). Over de prijs is ze echter minder zeker. We handhaven onze winstramingen op 5,75 EUR per aandeel in 2014 en 8 EUR in 2015 (zonder uitzonderlijke elementen).

 

Koers op het moment van de analyse: 127,40 EUR

 

De Belgische groep Solvay verkocht in 2010 haar farmadivisie en spitst zich nu toe op chemie en plastics. Met de overname van Rhodia in 2011 mikt Solvay op specialiteiten, de groeilanden en duurzame ontwikkeling.

 

Deel dit artikel