Analyse
Let’s Gowex: omzet was fictief 3 jaar geleden - maandag 14 juli 2014

Het Spaanse internetbedrijf groeide als kool en was zeer populair bij Spaanse beleggers. Maar op enkele dagen tijd stuikte het kaartenhuisje echter in elkaar.

Het verhaal van het Spaanse Let’s Gowex, dat gespecialiseerd is in het opzetten en aanbieden van gratis wifi-connecties, leest als een sprookje. Maar de Spaanse analisten van ons zusterblad Ocu Inversores waarschuwden verschillende keren hun lezers om niet in het extreem dure Let’s Gowex te stappen.

 

Let’s Gowex zag het levenslicht in 1999 en ging in 2010 naar de beurs tegen 3,50 euro. Het noteerde ook op Alternext Parijs.
Daarna groeiden de bomen werkelijk tot in de hemel. De beurskapitalisatie ging maal 40 en op zijn piek was het bedrijf 1,9 miljard EUR waard. Sinds eind 2013 was het aandeel gestegen van 5 tot 25 euro. Let’s Gowex was er immers in geslaagd om zijn omzet sinds zijn beursintroductie te verzevenvoudigen. CEO en oprichter Jenaro Garcia werd overal geprezen voor zijn dynamisme en kreeg dit jaar zelfs nog de prijs van beste marketeer in Spanje.

 

Alles liep op wieltjes totdat de Amerikaanse researchbureau Gotham City (gothamcityresearch.com) de klepel in het hoenderhok gooide met een rapport waarin stond te lezen dat 90 % van de omzet van Let’s Gowex fictief was en zijn koersdoel 0,0 euro bedroeg. Toen ging het snel: eerst was er een koershalvering en daarna kwam er via Twitter een bekentenis van Garcia waarin stond te lezen dat hij vier jaar de boeken heeft vervalst. Let’s Gowex vroeg prompt het faillissement aan en de koers zakte effectief naar 0.

 

De Spaanse financiële wereld stond perplex. Naar verluidt zouden 100 000 beleggers getroffen zijn. Het vertrouwen in de alternatieve markt MAB (Mercado Alternativo Bursátil) kreeg een flinke knauw.

 

 

Deel dit artikel