Analyse
KBC: Hongaarse perikelen wegen op winst 4 jaar geleden - donderdag 10 juli 2014

KBC is goed op weg om de financiële crisis achter zich te laten.

Maar niet alle risico's zijn geweken. De Hongaarse rekening die KBC nu gepresenteerd krijgt, is een serieuze afknapper maar zal het herstel niet in gevaar brengen. Correct gewaardeerd maar toch vrij riskant aandeel.
HOUDEN.

 

Een omstreden beslissing van de Hongaarse regering noopt KBC ertoe om in het 2e kwartaal een provisie aan te leggen van 0,39 EUR per aandeel voor hypotheken die begin de jaren 2000 in vreemde valuta (vnl. in Zwitserse frank) in dat land aan particulieren werden verstrekt (een praktijk die Hongaarse banken toen regelmatig toepasten). De regering wil de banken, waaronder de Hongaarse KBC-dochter K&H Bank, nu laten opdraaien voor de wisselkoersverliezen (verzwakking van de Hongaarse forint) die de hypotheeknemers leden. Naargelang de berekeningswijze kan de factuur nog verder oplopen met 0,17 EUR per aandeel. En met eventuele bijkomende kosten door een volledige afbouw van particuliere kredieten in vreemde valuta, die door de regering werd aangekondigd voor de 2e helft van 2014, is dan nog geen rekening gehouden. De hele zaak kan de bankverzekeraar dus uiteindelijk honderden miljoenen euro's kosten. Bijgevolg schroeven we voorzichtigheidshalve onze winstramingen voor 2014 terug van 3,35 naar 2,85 EUR per aandeel. Die voor 2015 handhaven we voorlopig op 4,15 EUR.

 

Koers op het moment van de analyse: 37,91 EUR

 

KBC is een Belgische bankverzekeraar met een tweede thuismarkt in Centraal- en Oost-Europa. KBC heeft de ambitie een onafhankelijke, middelgrote bankverzekeraar te zijn voor particulieren en middelgrote ondernemingen.

 

Deel dit artikel